Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

/

...Kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson (Mp), som nominerat Östersund till Årets kulturkommun 2010.

Annons

Vad är det som gör Östersunds kommun värdig en sådan utmärkelse, tycker du?

– Åh, det är mycket. Men framför allt har jag i min nominering lyft fram att vi gör mycket många bra saker med ganska små medel.

– Jag påpekar att vi, till skillnad från många andra kommuner, inte har sparat på kultur för barn och ungdom. Vi har tvärtom gått in och stärkt bland annat kulturskolan under de senaste åren.

– Östersund har alltid varit en bra kulturstad, med många konstgallerier, ett bra länsbibliotek, Jamtli och mycket mer. Men de senaste åren tycker jag att det extra mycket spännande saker, som till exempel Färgfabrikens etablering och Jamtlis satsning på ett centrum för kulturarvspedagogik.

– Att vi från kommunen satsar på ett närmare samarbete med kulturföreningarna, bland annat genom att bilda ett kulturråd, förtjänar också att lyftas fram, liksom att vår satsning på kulturdriven företagsutveckling.

Vad skulle det betyda för Östersunds att få en sådan här utmärkelse?

– Framför allt vore det ju en fin bekräftelse för alla oss som jobbar med kultur i kommunen. Vi skulle bli väldigt stolta och glada om Östersund vann. Dessutom kan det säkert ge lite extra publicitet i media, och det skadar ju aldrig.

Fotnot: Årets kulturkommun utses av fackförbundet SKTF. Åtta kommuner har nominerats i år; Bollnäs, Enköping, Helsingborg, Karlstad, Lomma, Sundbyberg, Uppsala och Östersund. Ingen kommun i Jämtland har hittills fått utmärkelsen, som i år utdelas för tjugoförsta gången.

Mer läsning

Annons