Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

/

... Johan Ederfors, kompositör till körverken ”Kyssen” och ”Aldrig vila” som kommer att uruppföras av kören Octava vid tre konserter i helgen.

Annons

I fjol började ditt samarbete med Octava när kören uruppförde din tonsättning av kapitel 5 i Höga visan. Det var visst ett samarbete som gav mersmak, för nu är det dags igen?

– Ja, de tyckte om min musik och hörde av sig och ville ha mer. Så nu har jag plockat fram två andra tonsättningar av dikter som jag gjorde i slutet av min kompositörsutbildning på Musikhögskolan i Göteborg. "Kyssen" är en dikt av J L Runeberg och "Aldrig vila" är skriven av Pär Lagerkvist.

Svårsjunget?

– Nej, det här är lite lättsammare än det Octava framförde senast. För en skicklig kör som Octava är det inte svårt alls, men det betyder å andra sidan att de har möjlighet att göra något riktigt bra av sångerna.

Och annars, hur ser din kompositörstillvaro ut för närvarande?

– Jag jobbar deltid som musiklärare på Vittraoch komponerar på frilansbasis vid sidan om.

Något särskilt på gång?

– Ja, jag håller faktiskt på med en banjokonsert till min gode vän Peter Danielson, skicklig banjospelare och smålänning som jag själv.

– Det känns väldigt roligt att skriva klassisk musik för ett sådant instrument som banjon, det är verkligen att låta skilda världar mötas.

Och när får vi höra banjokonserten?

– Den kommer att uruppföras till hösten.

Fotnot:

Den blandade kören Octava började som en oktett men har nu vuxit till att omfatta 17 sångare. Kören, som leds av Henry ÅKerlund, håller tre konserter i helgen; i kväll i Myssjö kyrka, i morgon i Offerdals kyrka och på söndag i Hornsbergskyrkan. Förutom Johan Ederfors verk kommer kören att framföra musik av Arvo Pärt, Schubert Stenhammar med flera. Stefan B Nilsson ackompanjerar på piano.

Mer läsning

Annons