Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där

... Emma Härdelin, som spelar med gruppen String Sisters på Gamla Teatern på tisdag.

String Sisters kallas bland annat fiolsupergrupp, allstarband, stjärnlag och världens bästa kvinnliga fiolspelare – hur känns det att ha de förväntningarna på sig?

– Jag försöker ha en rätt avspänd attityd till fiolspelandet i gruppen och min roll i bandet är ju främst att vara sångerska. Men visst är det en utmaning för mig att hänga med på fiolen, framför allt i de snabba keltiska låtarna.

N i inte gjort några gemensamma turnéer på fem år, varför har det dröjt så länge sen sist?

– Det är ju ett så pass stort band, tio personer, så det är ganska svårt att få ihop allas kalendrar till gemensamma projekt. Sen är det dyrt att turnera med ett så stort gäng och man behöver Rikskonserter eller någon liknande organisation i ryggen som kan hjälpa till med allt. Annars är det inte genomförbart.

Vad har du bidragit med från svensk folkmusik- tradition?

– Framför allt svenska visor. Det är spännande att få arbeta fram blandningar mellan de olika traditioner som vi alla har med oss från våra respektive länder.

Vilken är den största skillnaden mellan detta band och dina andra?

– Framför allt att det är mer instrumentalmusik. Sen är det ju ett bra mycket större band än dem jag vanligtvis jobbar med. Och det är väldigt roligt att jobba med fler kvinnor, jag är ju så van vid att vara den enda kvinnan.

Vad har du på gång annars?

– Med Triakel är det produktionen av en ny skiva vi lägger mest fokus på just nu. Musiken kommer från en traditionsbärare i Frostviken, Ulrika Lindholm, som skrev fler än 300 visor, så vi försöker få fram de bästa av dem till skivan.

– Garmarna firar faktiskt 20-årsjubileum i år och det kommer vi att fira med några spelningar i sommar. Det var länge sen vi spelade tillsammans så det ska bli kul. Sen jobbar jag i sommar med musikerna på Estrad Norr i ett roligt Musik i vården-projekt.