Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där …

... mångsysslaren Inger Hultgren, aktuell med nya boken "När barnmorskan kom till byn".

Annons

Sist vi skrev om dig hade du kommit ut med två böcker om idrottskvinnor i Jämtland och nu har du skrivit om barnmorskor i glesbygd. Det känns lite långt från idrott till barnafödande – så varför just en bok om barnmorskor?

– Det var en idé som kom när jag skrev min doktorsavhandling i historia om kvinnors möjlighet att påverka samhällsutvecklingen under den tid när de inte var politiskt representerade. Mycket dokumentation om barnmorskorna dök upp och det visade sig att de var verkliga nav i glesbygden.

– Barnmorskan var vår första kvinnliga kommunala befattningshavare. De hade en otroligt viktig roll ute i bygderna och förtjänar att lyftas fram.

Vad har varit speciellt intressant i att forska om barnmorskorna?

– De var ju ofta de enda sjukvårdskunniga ute i byarna och gjorde enorma insatser trots att de var så motarbetade. Speciellt viktiga var de i glesbygden i Norrland. Ofta saknades väg till gårdarna och de tuffa årstiderna var besöken svåra att genomföra.

– De var ju inte bara viktiga vid förlossningar utan genomförde vaccinationer och annat som förändrade tillvaron för befolkningen.

Man ska ju inte tala om en dams ålder, men du fyller snart 80 år, är sedan länge pensionär och kunde ägna dagarna åt att bara träna på gymmet, äta praliner och njuta av livet. Vad är det då som driver dig att fortsätta forska?

– Jag är så intresserad av studier och det känns som att jag alltid studerat och kommer fortsätta med det länge till. Det håller mig i form. Kroppen tränar jag på gymmet, hjärnan med studier.

Vad har du på gång framöver?

– Jag ska ägna sommaren åt att skriva min biografi, men det blir bara för privat användning, för att barnen ska få läsa om mitt liv. Annars skulle jag gärna sätta tänderna i ett nytt forskningsprojekt så om någon har en bra idé så tar jag tacksamt emot den.

Om man nu vill läsa din bok, var får man tag i den?

– Det finns några exemplar i bokhandeln. Man kan också söka på de bokhandlar som finns på Internet och beställa den hos någon av dem. Jag använder mig av ett företag i Visby, ett så kallad Book on Demand-tryckeri. Boken trycks först efter att man beställt den och kommer sen hem i brevlådan, det brukar ta cirka 4-6 dagar.

Lena Byström