Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där...

...Sofia Karlsson, vissångerska och årets Ulla Billquist-stipendiat. Stipendiet är på 25 000 kronor och delas ut av Folkets Hus och Parker.

Grattis, Sofia! Vad har du för relation till Ulla Billquists musik?

- Tack! Jag hade ingen särskild relation till henne innan jag fick reda på att jag skulle få stipendiet. Jag köpte allt som fanns på Itunes med henne för tre veckor sedan. Hon har en underbar frasering, och hon är så glad. Hon förmedlade hopp till människor i en tid då det verkligen behövdes.

Har ni några likheter musikaliskt?

- Ja, åtminstone tror jag att min musik färgas av den tiden hon verkade i, 30- och 40-talen. Jag har sett mycket film från den tiden, och har lyssnat en hel del på Sickan Carlsson till exempel.

Det har strösslats priser över dig de senaste åren. Grammisar har samsats med till exempel Dan Andersson-stipendiet. Vad betyder det här stipendiet i mängden?

- Det betyder framför allt att jag kan fortsätta göra det jag gör. 25 000 kronor skattefritt är mycket pengar för mig. Och det är en uppmuntran.

Vad gör du just nu?

- Just nu ska jag snart vara mammaledig, då tar jag en ganska lång paus från turnerande och inspelningar. Men jag lever i musiken ändå, det går liksom inte att ta ledigt från skapandet.

Framtidsplaner?

- Gud, det finns så mycket jag vill göra och projekt som jag vill genomföra. Vi får helt enkelt se. Det här uppmuntrar mig oerhört till att fortsätta och sätta de planerna i verket.

Kerstin Magnusson/TT Spektra