Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där...

... Markus Bohman i filmteamet bakom dokumentären "Borgvattnet", som övernattade i spökprästgården natten mot fredag.

Hur har natten varit?

– Väldigt intressant, faktiskt. Fram till midnatt ungefär var det ganska lugnt, men det vilade en mystisk och spännande stämning över prästgården. Vi kände oss lite rädda och taggade nog upp varandra en del medan vi filmade lite och väntade på att något skulle hända.

– Sedan hände en märklig sak. En ficklampa som låg på bordet i rummet där vi befann oss tändes plötsligt. Det var en sådan där gammaldags ficklampa som man måste trycka ordentligt på för att den ska gå i gång. Ingen hade rört den, men plötsligt låg den bara där och lyste.

– Ungefär samtidigt startade också en musikspelare i en av våra handväskor. En spelare som inte hade varit igång sedan dagen innan ...

Blev ni rädda?

– Ja, det blev vi. Och det uppstod en livlig diskussion som blir intressant att ha med i dokumentären. De mer "mottagliga" av oss trodde förstås att vi verkligen varit med om någonting övernaturligt medan skeptikerna försökte komma med logiska förklaringar.

Vad hände sedan?

– Sedan blev det alldeles lugnt. Den kusliga stämningen försvann och det var som om den eller det som ville oss något hade uppnått sitt mål och lämnade byggnaden. Vi gjorde "anden i glaset" och andra försök att locka fram någonting men inget hände.

Tycker du att ni fått ihop det material som ni behöver till filmen?

– Ja, vi har fångat många intressanta känsloskiften och kan nog få till en bra skildring av en sorts mänsklig resa.

Filmen ska premiärvisas i Trollhättan. Men kommer vi att få se den här uppe?

– Ja, det hoppas jag. Hörde just att det ska hållas en dokumentärfilmsfestival i Östersund till hösten, kanske kan vi visa den där. Annars kommer säkert någon version att läggas ut på nätet också.

Något annat du vill tillägga?

– Ja, jag vill gärna ha kontakt med den man som ringde mig och berättade om sin mor som varit piga i spökprästgården. Han lovade ringa igen men det har han inte gjort och vi skulle så gärna vilja intervjua mamman.

Åsa Eriksson Ahnfelt