Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där ...

... Cathrine Johansson, konstnär från Östersund som nyss kommit hem från Norge där hon deltagit i ett mittnordiskt landart-projekt.

Annons

Vad är landart egentligen?

– Det står helt enkelt för konst ute i naturen, konst av naturens egna material.

Berätta mer om projektet!

– Det drivs av en konstnärkoloni i Klaebu, en liten kommun söder om Trondheim där man för ett antal år sedan lade ner en stor institution för psykiskt sjuka. Många stora hus blev till salu billigt och flera konstnärer har köpt dem och flyttat dit. Nu driver de det här som ett annorlunda satsning för att locka dit folk och bidra till att bygden fortsätter leva.

– En representant från varje mittnordiskt län bjuds in, alltså tre finnar, två svenskar och två norrmän. Projektet hölls för andra omgången nu i år. Förra gången var 2006, då var det Märit Aronsson från Ås som representerade Jämtland.

– Årets projektvecka inleddes lördagen den 21 augusti med en utställning där alla deltagande konstnärer visade ett verk var. Det blev en mycket varierad utställning som rönte stor uppskattning.

– Sedan började jobbet ute i projektparken. Varje konstnär byggde ett verk och vi hade en vecka på oss att blir klara. Lördagen därpå invigdes området med rundvandring och stor fest.

– Under veckan hölls guidade rundvandringar med grundskoleklasser. De gick runt och tittade och frågade medan vi jobbade. Det är alltid så spännande att möta barn ihop med konst.

Vad gjorde du för konstverk?

– Mitt bidrag var att bygga om en stor sälg till en gran.

Jaha, och hur gick det till?

– Jag beskar sälgen ganska hårt och använde sedan lingarn för att binda fast granriskvistar på stommen.

Vad ville du säga med ditt verk?

– Det handlade förstås om identitetssökande, om att vilja bli någon annan än den man är. Om att vi människor ofta känner att vi inte duger som vi är utan måste försöka göra om oss.

Och vad gjorde de besökande barnen för reflektioner kring verket?

– De kopplade direkt. Någon kom till exempel in på Michael Jackson, om svart som vill bli vit.