Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där …

Birger Backlund, projektledare för "Fria Föllinge" som ordnar en stor konsthappening i Aktivitetshallen i Föllinge i helgen.

Annons

I september förra året hölls den första konsthelgen i Allaktivitetshallen. Det måste ha slagit väl ut eftersom ni gör om det i år igen?

– Ja, det blev väldigt lyckat. Det kom mängder av besökare – mellan 500 och 700 stycken – och de deltagande konstnärerna var väldigtnöjda eftersom de fick sälja bra.

Är det samma konstnärer som deltar i år?

– Delvis. En del återkommer, andra är nya för i år.

Och konsthelgen invigs av stiftets biskop?

– Ja, i fjol var det landshövdingen som invigde och när jag satt och funderade vem vi skulle be i år kom jag att tänka på Tuulikki Koivunen Bylund. Jag ringde och frågade om hon ville ställa upp och det gjorde hon gärna. Jag tror att hon har samordnat det med några andra engagemang här i länet under helgen.

Berätta vad som händer mer under konsthelgen!

– Vi har bokat in ett par inspirerande föreläsare som ska prata om kultur i glesbygd. "Kreativ på landet" är rubriken på Gustav Hyléns framträdande och Mikael Rahm har kallat sitt för "Att vara kulturföretagare i glesbygd". Dessutom blir det en guidad visning av konsten i Föllinge kyrka och så kommer Helena Wikström, som ska svara för utsmyckningen av Allaktivitetshallens exteriör, att presentera skisser och tankar kring sitt uppdrag.

Hade ni någon särskild tanke med att lägga konsthelgen samtidigt som valet?

– Ja, vi tror att det kan öka vårt besökarantal. På söndag är folk ändå i rörelse eftersom de ska iväg och rösta och då kan de passa på att komma förbi hos oss.