Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där ...

... Jenny Michanek, nybliven ledare för Cantilenakören som snart ger två julkonserter.

Annons

När tillträdde du som ledare?

– Jag började i augusti.

Vad tycker du om kören?

– För mig är det en perfekt kör, den är lagom avancerad med trevliga och ambitiösa körmedlemmar. Vi har haft en bra "lärakännahöst", de passar bra för mig och jag hoppas att jag passar för dem.

Berätta om julkonserten!

– Det blir lite av "tradition med variation". Först hade vi tänkt kalla konserten så, men den titeln lät lite för glättig. I stället fick den heta "En ros i december". Julkonserten blir väldigt finstämd, inget tjo och tjim. Sångerna är inte så många, men framförs i flera olika sättningar och arrangemang. "Det är en ros utsprungen" görs i sju olika variationer.

– Vi har inga biljetter i år, man betalar efter förmåga och vilja när man lämnar konserten. Det gör det möjligt för alla att komma, både de som inte har så mycket pengar och de som är lite nyfikna men inte är beredda att betala för en biljett.

Det blir två konserter, eller hur?

– Ja, först sjunger vi i Sunne på fredag, och sedan i Stora kyrkan på söndag. Däremellan ska vi hinna med att sjunga på Jamtli.

Vad gör du när du inte leder Cantilenakören?

– Jag är ute och spelar och sjunger. Egentligen ska det vara i andra ordningen, jag sjunger i första hand.

Stämmer det att du är finsnickare också?

– Var har du hört det ... ja, jag har en utbildning i traditionellt möbelsnickeri, men jag blev allergisk mot ett kådämne som finns i barrträ. Jag fick sluta med snickeriet, men jag hade nog kommit tillbaka till musiken ändå.

Har du erfarenhet av att leda kör sedan tidigare?

– Oh ja, jag har haft många körer och har alltid sjungit i kör. Att själv sjunga och att leda kör är den allra största passionen. Jag älskar processen när man sätter något i händerna på dem som inte tror att de ska klara av det. Och sedan märker de att det går. Jag har haft många privata körprojekt och satt ihop körer.

Är det något annat du vill säga om julkonserten?

– Inget annat än: Kom!