Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där…

/

... Beata Söderberg, uppmärksammad tangocellist som uppträder på Gamla Teatern på fredag.

Annons

Det är tre år sen du var i Östersund, vad har hänt sen dess?

– Framför allt har jag spelat in två nya skivor som vi kommer att ha med oss på den här turnén. "Beata Aires" med nytt material med min vanliga kvintett JusTango. Så har jag skrivit material till en mer renodlad dansskiva och spelat in den tillsammans med en större tangoorkester. Den heter "Tangos romanticos para bailar".

Är det ont om kvinnliga instrumentalister i den argentinska tangon?

– Ja, det är rätt ovanligt. Sångerskor finns det en del, men sällan renodlade instrumentalister. Men min erfarenhet är att det finns en stor öppenhet för mig som kvinnlig instrumentalist. Jag möts av nyfikenhet och stor arbetsmoral.

Du är ju främst klassisk skolad cellist. I vilka andra sammanhang spelar du?

– Det är riktigt, det jag spelar minst är faktiskt tango och det beror ju på att mina vänner i bandet bor på andra sidan jorden, så vårt samarbete måste planeras noga i förväg. Jag spelar mycket kammarmusik här i Stockholm, men också med en Londonbaserad trio. Med barockcellon spelar jag med i Stockholm Antiqua.

Vad händer framöver för dig?

– Vi ska på releaseturné för skivorna till Argentina i höst med JusTango. Det ska bli väldigt roligt. Men det som är mest spännande just nu är att jag sitter och skriver en tangoopera som jag också skrivit librettot till. Den utspelar sig i Buenos Aires tangovärld med människorna, hierarkierna och passionen för tango. Det är kul att skriva vokalmusik för första gången. Det är också rätt prestigelöst för mig att skriva musik så jag har himla kul med det.

Jag har hört att du också är en rackare på att dansa tango, vad är roligast, dansa eller spela?

– Det går nästan inte att jämföra. Eftersom jag är främst musiker i själen så är det som är viktigast för mig, men också mest kravfyllt. Att dansa tango är för mig bara avkoppling.

Mer läsning

Annons