Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där

/

... Lars Ek, dragspelare med jämtländska rötter och hela världen som arbetsfält, som i kväll ger en konsert på Gamla Teatern i Östersund.

Annons

Det har sagts att det här är din avskedskonsert. Stämmer det att du ska sluta spela dragspel vid 62 års ålder?

– Nja, det är nog en sanning med modifikation. Saken är den att min ena axel har låst sig på grund av förslitningar. Det kan bli nödvändigt med en operation med ett års konvalescens och detta är sista konserten innan läkarna avgör hur det ska bli. Naturligtvis vill jag fortsätta spela dragspel, men i dagsläget kan jag inte lova något.

Du brukar kallas ”Frosinimusikens mästare” och har turnerat världen runt med ditt dragspel. Berätta hur det började!

– Min far var dragspels-byggare och jag började spela på hans dragspel redan som femåring. Jag blev också inspirerad av en dragspelare i Ede, Hammerdal, där jag tillbringade somrarna som liten.

– Under hela min uppväxt tog jag lektioner hos en Frosini-lärare i Stockholm samtidigt som jag spelade annan dragspelsmusik vid sidan om. Och på den vägen är det.

Du har grundat både ett svenskt och ett internationellt Frosini-sällskap?

– Ja, det svenska startade som en ideell förening 1985. 2002 lade vi ner det eftersom det var svårt med nyrekryteringen. Ungdomarna vill spela dragspel men de vill inte jobba ideellt. Då startade jag i stället ett internetbaserat sällskap, www.frosinisociety.org. Det har medlemmar i över 60 länder.

I kväll spelar du i Östersund. Det var länge sedan sist?

– Ja, exakt 25 år sedan, faktiskt. I oktober 1984 spelade jag på Gamla Teatern och salongen var fullsatt.

Vad bjuder du på i kväll?

– Det mesta inom dragspelsmusiken, från Taube till Frosini och även en del eget.

– Jag kommer att ha med mig fyra dragspel. Bland annat mitt första, det som pappa byggde. Jag har inte spelat på det på 50 år men nu har jag fått det renoverat och det ska bli kul att prova det igen.

Fotnot: Pietro Frosini (1885–1951), amerikansk dragspelsvirtuos med rötter i Italien. Gjorde sig känd för sin speciella spelteknik, där han framkallade tremolo, ”dallring”, genom korta, snabba, in- och utrörelser med bälgen. Verkade som konsertmusiker och dragspelslärare och gjorde över 200 egna kompositioner.

Mer läsning

Annons