Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där

/
  • Glaskonstnären Anna Roger ställer ut en matta och en glasgardin på Nadania Idriss New Glass Art & Photography i Berlin. Vernissage på fredag.Foto: Privat

... glaskonstnären Anna Roger, bosatt i Stockholm men med rötterna i Östersund, som ställer ut sitt glas i Berlin i vår.

Annons

Du hette tidigare Bäckman i efternamn och var med och startade glashyttan i Åre, eller hur?

– Ja, det stämmer. Jag gifte mig i somras och bytte då efternamn till Roger, men de flesta känner mig som Anna Bäckman. Jag var med och startade Åre glashytta men gick ur rätt snabbt. Men jag har ju min familj i Åre och Östersund så jag är ofta hemma på besök.

Men nu bor du i Stockholm?

– Ja, och här arbetar jag som sjukgymnast, men jag jobbar även med glas och hyr då in mig i olika hyttor tillsammans med andra glaskonstnärer.

– Detta är ett mycket vanligt sätt att arbeta utomlands, framför allt i USA där studioglaset startade under 60-talet. Det är mer ekonomiskt och enormt mycket mer miljövänligt än alla glashytteugnar som under perioder står oanvända och sprutar ut gas och enorma mängder el.

I Berlin ställer du ut med en grupp som kallar sig Dynamo. Berätta om den!

– Gruppen grundades i maj 2008 och består i dag av sex kvinnliga glaskonstnärer; två från Sverige och fyra från Norge. Vi har alla jobbat och praktiserat mycket utomlands och samlat på oss mycket spännande erfarenheter.

– Vår vision är att Dynamo ska bli ett nyskapande forum för glaskonstnärer i Norden för utbyte av tankar, ideer och materialkunskap samt skapa nya arenor för samtidsglas i Norden.

– Vi har tidigare genomfört workshops och arbeten på Bornholm i Danmark, Oslo i Norge samt i Göteborg i Sverige. Detta resulterade i vår första utställning som vi visade i Helsingfors, Finland, sommaren 2009.

Och nu ställer ni ut i Berlin?

– Ja, och den utställningen är på sätt och vis en fortsättning av den förra. I Helsingfors bad vi besökarna ge oss feedback och inspirerande ord att bygga nästa utställning på.

– Vi har en idé om att varje ny utställning ska ha en koppling till den föregående. I Berlin kommer besökarna att få en ny fråga som leder oss vidare.

Vilka inspirationsord tog du fasta på inför Berlin?

– Min ord var ”What now, now what”.

Och vilka konstverk resulterade det i?

– En vävd glasmatta och en glasgardin.

Foto: Knut Hove

Mer läsning

Annons