Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där …

/

… Leif Landin, Östersund, är en känd röst i länet. Nu har han utsetts till borgerlig vigselförrättare.

Annons

Hur kommer det sig?

– Jag träffade vid något tillfälle ägaren till Stocketitt, Kjell Strömberg, som brukar ha många bröllopsfester. Han tyckte att det var lika bra att även kunna viga paren, så han ansökte om att få göra det. Där fick jag första tankeställaren. Sedan har jag en arbetskamrat som är sambo sedan många år och som sa att hon skulle gifta sig om det var jag som var vigselförrättare. Så nu blir det kanske så!

Hur går man tillväga?

– Jag ringde och pratade med kommunalrådet Annsofi Andersson som sa att det bara var att skicka in en ansökan till kommunstyrelsen. Men även om det är godkänt i kommunstyrelsen så ska länsstyrelsen säga sitt. Och jag har inte hört något än. Faktiskt inte ens från kommunstyrelsen, så du är den första som berättar det för mig!

När jag pratade med dig i tisdags kväll så hade du inte ens hunnit berätta förfru Stina vad som hade hänt. Du sa att du nog redan visste vad hon skulle säga. Hur blev det?

– Det stämde. Hon sa ”och nu blir du borta ännu mer”...

Just det. Du jobbar på Radio Jämtland dagtid och läser in Länstidningen på kvällstid för synskadade. Båda jobben är tillsammans en heltidstjänst. Finns det plats för ytterligare en verksamhet?

– Jo, det tror jag. Fördelen är att jag själv kan välja de tillfällen när jag ska inträda som vigselförrättare.

Vad har du för tankar inför uppdraget?

– Jag hoppas att jag ska kunna ge några bra ord med på vägen. Det är ju de som ska vigas som får bestämma hur det ska utformas, det kan ju kanske bli diktläsning eller ett litet tal till paret.

Det är inget religiöst moment i den här vigselakten?

– Nej, inte alls. Men jag gick in på kommunens hemsida för jag blev nyfiken på vilka regler som gäller. Och där såg jag att det är hindersprövning, precis som vi kyrklig vigsel. Det är för att inte för nära släktingar ska kunna gifta sig eller att det finns annat som talar emot. Och då ska paret ha med sig detta papper till vigseln.

Är du själv gift?

– Stina och jag gifte oss i Sundsjö kyrka i maj 1988. Oj, oj, oj, d et är 21 år sedan !

Jag jobbade en period på Folksam och såg då avigsidorna med att vara sambo när en i paret gick bort. Då fanns det inte så många rättigheter för den kvarvarande. Då blev valet lätt, tyckte jag. Alla borde gifta sig!

Mer läsning

Annons