Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där...

...Erik Wøllo, som på lördag kväll ger konserten "Silent Currents" på Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal.

Vad vill du med din musik?

– Jag är intresserad av att utforska klanger och rytmer och av detta skapa mitt eget musikaliska universum. Som ett fantasilandskap där man är på resa och upptäcker nya okända platser. Så kan man hoppas att lyssnaren kan ta del i det och få en helt ny och positiv upplevelse. Hur musiken bjuder in till att publiken kan göra sina egna inre bilder. Som en film utan bilder, bara ljud. Men på mina konserter använder jag också video bakom mig på scenen för att skapa rörelse och färglägga rummet och musiken.

Du har en bred musikalisk bakgrund, varför har du landat i ambientmusiken?

– Jag har väl alltid sökt musik som är baserad på tid och rum. Ända sedan Pink Floyds "Dark side of the moon", har jag varit intresserad av musik som tar dig med till en helt annan plats än där du befinner dig fysiskt. Där musiken kan vara både väldigt abstrakt och fri men i bland också strängt strukturellt uppbyggd.

– Jag har bakgrund i många genrer, och det som är intressant för mig är att jobba vid sidan av genrerna. Musik som inte är jazz, inte är klassiskt eller pop. Men som tar element från dem och sätter in dem i ett nytt sammanhang. Som gitarrist har jag alltid känt behovet av att utvidga mitt instrumentarium med elektroniska instrument för att kunna skapa abstrakta och stora ljudbilder, till exempel.

Du håller också en workshop på söndag, vad gör ni då?

– Det beror lite på vad deltagarna är intresserade och vilken utrustning som finns men handlar om hur man lägger upp en elektronisk konsert. Kanske visar jag och berättar lite om de många projekt jag har jobbat med i alla dessa år. Alla intresserade kan komma.

Lyssna på Erik Wøllo på Youtube...