Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där ...

/
  • Totalt deltog tolv svenska konstnärer i konstbiennaleni Florens. Här är nio av dem samlade med Karl-Otto Myrstad som trea från höger. ”Vi umgicks en hel del och har pratat om att bilda en grupp, men än är inget klart”, säger Karl-Otto.  Foto: Danish Saroee

... Karl-Otto Myrstad, konstnär från Häggenås, som ställde ut på konstbiennalen i Florens i december.

Annons

Nu har du varit hemma ett tag och hunnit smälta intrycken från Florensresan. Hur var det? Berätta!

– Väldigt spännande, förstås.

– Över 700 konstnärer från hela världen ställde ut på Biennale Internazionale d’Arte Contemporanea, som den heter. Och jag gick mest runt och tittade och hämtade inspiration från andra utställare. Jag stod inte så mycket i min egen monter.

Men när du stod där, vad fick du för reaktioner från dem som kom och tittade?

– Tja, en del gick bara förbi, men ganska många stannade till och verkade gilla det de såg.

– Bland annat fick jag kontakt med ett stort galleri i Izmir i Turkiet, och nu är det bestämt att jag ska åka dit och ställa ut nästa år.

Det delas ut en massa priser på biennalen, eller hur?

– Ja, och det var lite kul, för han som vann första pris – en holländare – målar ganska precis som jag gjorde förut. Realistiskt och detaljerat, som ett ensamt hus på en öde slätt med grässtrån, ett för ett, i förgrunden.

– Med tanke på att jag redan lämnat den stilen kan man kanske säga att jag är före min tid...

Vad hann du se av Florens utanför mässområdet?

– Mycket! Uffizierna med Botticellis ”Venus födelse” och ”Våren”. Michelangelos ”David” på Galleria dell’ Academia, fantastiska kyrkobyggnader...

– Men det som gick utanpå allt annat var ett mindre museum med trompe l’oeil från olika tidsåldrar. Det blev jag otroligt inspirerad av.

Så nu målar du trompe l’oeil här hemma?

– Ja, jag har redan en första tavla på gång.

Fotnot: Trompe l’oeil = ”lura ögat”, ett sedan antiken inom konsten utbrett framställningssätt som försöker göra det omöjligt för ögat att skilja mellan ett målat och ett verkligt föremål. På svenska brukar man använda ordet bländverk. (Wikipedia)

Mer läsning

Annons