Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där...

...Britt Lindblad, Östersund, som lagom till sin 90-årsdag ger ut boken Stekta bondpigor och andra krönikor. Den innehåller ett axplock av hennes alster som gästkrönikör på Solsidan i Länstidningen.

I ditt förord skriver du att du är en sent utvecklad människa. Vadan detta?

– Jag började måla sent i livet och hade en av mina första konstutställningar när jag fyllde 70 år. Den andra kom när jag var 80 och nu blev det den här boken med krönikor till 90-årsdagen. Den är illustrerad med mina egna målningar som inte alls är gjorda till boken utan de fick passa ändå.

Din 90-årsdag firar du på ett litet annorlunda sätt, eller hur?

– Ja, jag firade, lite för tidigt, i lördags med musik i Stora kyrkan och sedan samling efteråt i församlingsgården. Så nu ska jag sitta på min rätta födelsedag som är på torsdag, och signera böcker i kundtjänst på Cityshop.

Hur många kåserier har det under de här tio åren?

– Hundratals! Så när jag satte mig tillsammans med två damer från Jengels förlag för att välja vad som skulle vara med i boken gick det ganska vilt till i mitt kök. Det var blad hit och blad dit, men Ulla Andersson, som är en förståndig människa, tog till slut hem alltihop och tittade igenom det. Slutresultatet blev 67 krönikor.

Är du nöjd med boken?

– Ja, den blev snygg! Mycket tack var Lena Ljungkvist. Hon har verkligen tänkt till och låtit mina målningar styra färgvalet i varje kapitel.

Så kan man ju undra vad Stekta bondpigor är för något? Det låter barbariskt.

– Tji fick du! Men receptet finns med längst bak i boken.

Länstidningen ber att få gratulera – lite i förskott – på 90-årsdagen!