Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där

... Håkan Borgsten, skådespelare aktuell som ny regissör för Arnljot.

Har du erfarenhet av den sysslan tidigare?

– Jag var regissör för teatergruppen Verbal, tills att de flyttade plus att de växte upp. Sedan har jag regisserat en del kulturskolepjäser och musikaler i Änge. Har även regisserat en föreställning som heter Brita, om en indelt soldats hustru under karolinertiden i Norge 1718-19. Den har gått en del i Norge.

Dessutom är du skådespelare?

– Annars är jag skådespelare på frilansbasis och vikarierar även som boendehandledare på ett elevhem för gymnasiesärskoleelver.

Du har spelat Arnljot tidigare och ansågs då som en förnyare?

– Ja, det var i mycket regissören Hans Kviströms förtjänst. 2004-2006 hade jag rollen som Arnljot och tidigare hade han spelats av stora tvåmetersmän. Sedan skulle 185 centimeter långe och ganska tanige Håkan axla rollen och ändå göra honom stor. Sedan var det lite ungdomlig fräschör, punkighet, revolt. Han gapade hela tiden efter mycket, i min tolkning, men sedan bröt han ihop, för han klarade inte av att hantera det. Den största chocken var nog det andra året, då jag läste hälsningsmonologen, då låg jag upp och ned och tittade mot publiken.

Vad kan besökarna förvänta sig i år?

– Jag har inte träffat ensemblen ännu, men mitt intresse ligger i att hitta nya ingångar. Jag vill testa hur mycket den här historien tål att skalas av. Och renodla, så att det är en berättelse och inte en historielektion. Testa hur mycket jag kan förändra utan att göra våld på historien.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android