Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där ...

/

... Upgrade-teamet, konstnärerna Nathalie Fougeras och Björn Eriksson från Sollefteå, som producerar och arrangerar en föreläsningsserie om konst med nya medier som startar
i Östersund i morgon lördag.

Annons
Under namnet "Upgrade! Östersund-Stockholm" ordnar ni tio föreläsningar med konstnärer som jobbar med "new media art" och digital konst. Det blir alltså föreläsningar i både Östersund och Stockholm?
– Ja, vi räknar med fem på vardera stället.
Ni bor i Sollefteå, men har ändå valt Östersund som den stad i Norrland som får vara med i projektet. Varför?
– Vi startade föreningen Like Now! med styrelsemedlemmar i Östersund eftersom vi känner folk och konstnärer där. "Upgrade! Östersund-Stockholm" är ett projekt som föreningen genomför.
–  Östersund är en spännande och dynamisk konststad. Där finns gott om konstnärer, en konstskola och det finns redan många gallerier och en vilja att satsa på konst och nya medier.
"Upgrade! Östersund-Stockholm" är en del av ett internationellt projekt som bygger plattformar för möten och erfarenhetsutbyte kring konst med nya medier, eller hur?
– Ja, det startade i USA 1999 och i dag finns 26 autonoma noder runt om i världen. Det projekt vi nu drar igång är nytt och det första i Skandinavien.
De konstnärer som föreläser i Länskulturens lilla svarta låda på lördag är Sachiko Hayashi och Imri Sandström. Berätta om dem!
– Till varje föreläsning vill vi bjuda in både en etablerad konstnär och en yngre konstnär.
– Sachiko Hayashi jobbar internationellt med digital konst och installationer och är även redaktör för Hz, ett internationellt onlinemagasin om konst med nya medier.
– Imri Sandström är utbildad vid konsthögskolan i Umeå och jobbar mycket med text, språk och röst i sina konstverk.
Ni bussar hit folk från Sundsvall också?
– Först vill vi förklara att vi har samarbetspartnera i angränsande Västernorrland och vi vill skapa bryggor häremellan, så därför föreslår vi konstnärer från Västernorrland att komma med på den första Upgrade!-träffen, också för att mötas socialt över länsgränserna.
– På vägen upp kommer vi att stanna till hos Fredrik Högberg i Nyland. Han visar oss sin studio och berättar om "Kains kvinna", ett operaverk som kommer att ha premiär på internet.

Mer läsning

Annons