Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där ...

Tomas Grut, klassisk pianist från Östersund, som är aktuell med nya stycket "Can you hear me". För den som vill lyssna finns låten både på Spotify och Itunes.

Berätta om bakgrunden till låten.

– För ett och ett halvt år sedan gick min bäste vän bort, bara någon vecka innan min andra skiva släpptes. Det vände upp och ner på allting, vi var som bröder. Låten är ett sätt för mig att uttrycka svåra känslor och ta det sista steget i sorgprocessen. Första året var jobbigast. Nu är jag nästan framme vid ärret, som aldrig kommer att försvinna. Det är det som är så häftigt med konst, att det är helande.

Var låten lätt eller svår att skriva?

– Förvånansvärd lätt. Jag började spela ett komp med vänsterhanden och sen kom melodin till högerhanden, nästan av sig själv. Jag försökte fånga en mystisk, melankolisk och minimalistisk känsla. Men visst väckte arbetet också många tankar. Det var både en lätt och en smärtsam process.

Omslaget till singeln är gjort av graffitikonstnären Henrik Ljusberg.

– Ja, Jag vände mig till Henrik eftersom jag var på jakt efter något med mörkt och dystert tema. Han visade mig sina verk och det kändes som om han hade målat de bilder jag haft i huvudet när jag skapade låten.

Planerar du en ny fullängdsskiva?

– Nej, inte i nuläget, jag tänker mig låten som fristående. Men vi får se, det är nästan första gången som jag spelar piano sedan min vän gick bort. Jag har äntligen hittat tillbaka till skaparlusten.