Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll vägen stängd

Häromdagen kunde vi läsa i media att vägen till Storulvån kan komma att stängas under nästkommande maj utifrån begäran från Handölsdalens sameby. Detta för att freda renarna under kalvningstiden.

Förra året misslyckades samebyn att stänga vägen trots stöd från Länsstyrelsen. Men Trafikverket och Åre kommun överklagade och det hela slutade med att Transportstyrelsen beslutade att vägen skulle vara öppen utifrån att det är allmän väg.

Tidigare, före asfalteringens tid, gick vägen inte att köra utifrån dålig kondition och detta gynnade samebyn och renarna.

De som ändå önskar besöka området för friluftsliv har trots stängd väg ändå rätt att vistas här utifrån allemansrätten. Men i detta fall måste man visa hänsyn i sitt utövande. En bom över vägen har dock det goda med sig att antalet besökare begränsas till förmån för rennäringen. Några bekymmer för Storulvåns Fjällstation är det inte heller eftersom STF-anläggningen är stängd under aktuell tid.

Undertecknad ställer sig helt bakom samebyns önskemål om stängning av vägen, Vi måste visa respekt för samernas situation. Rennäringen är ett hårt arbete och här bör man hjälpas åt att underlätta i deras så viktiga kalvningsperiod.

Länsstyrelsen ställer sig förhoppningsvis bakom samebyns även denna gång. Nu gäller det att även övriga inblandade parter säger ja till en bomstängning, alternativt att bommen placeras närmare Storulvån.

Rolf G. Swedbergh, Frösön

Friluftsentusiast

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel