Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll utkik efter blått hälsokuvert

Nu ska landstinget ta reda på hur invånarna i länet mår. Därför kommer ett blått kuvert, med en enkät, att dimpa ner i postlådan hos 9 600 invånare i länet inom kort.

Det handlar om Folkhälsomyndighetens nationella undersökning "Hälsa på lika villkor".

Enkäten ska besvaras av invånare i åldrarna 16-84 år. Här finns frågor om ekonomiska förhållanden, arbete och sysselsättning, hem och hushåll, trygghet och sociala relationer.

Men det ställs också frågor om fysiskt och psykiskt välbefinnande, tandhälsa, vårdutnyttjande och levnadsvanor som fysisk aktivitet, kost, tobak och alkohol.

– Enkäten vill ta reda på hur länets befolkning mår, hur hälsan ser ut i olika grupper och hur den förändras över tid. Resultatet blir ett betydelsefullt underlag inför beslut om vilka insatser som behövs för att förbättra hälsan i länet, säger Frida Hansson, folkhälsosamordnare i Jämtlands läns landsting i ett pressmeddelande.

Vart fjärde år deltar landstinget och länets kommuner i denna nationella undersökning. Senast var år 2010 och nu är det alltså dags igen.

År 2010 svarade 57 procent av länets invånare på enkäten, vilket var den högsta svarsfrekvensen i landet. I år är ambitionen att höja den med tio procent.

Resultatet från senaste undersökningen visade att länet behöver arbeta för förbättrat psykiskt välbefinnande hos unga vuxna, minska rökningen särskilt bland medelålders kvinnor, ökade förutsättningar för social samvaro bland äldre, minskad övervikt och fetma samt ökad ekonomisk trygghet.

Landstinget och länets kommuner har också gjort en del förbättringsprojekt som de förstås hoppas ska visa sig i årets resultat.

Materialet ska bearbetas under hösten och presenteras när nya politiker har tillträtt år 2015.