Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll konsekvent dörrarna öppna för röda och gröna

I går la de rödgröna fram sin alternativbudget inför riksdagen.

Intresset den här gången ställs inte så mycket till innehållet, som avvisades av en majoritet av väljarna i valet i september. I stället fokuserar många kring att det kan vara sista gången – i varje fall innan nästa val närmar sig. Vänsterpartiet tycks inte invända mot en fortsättning av samarbetet, trots att partiet nu tillsammans med Kd är det minsta i riksdagen. Men partiledaren Lars Ohlys vana att fortsätta att låta som om han ställer ultimativa krav gentemot de två övriga i vänsteralliansen, kanske ska tas som ett sätt att övertyga interna kritiker.

Många Miljöpartister uttalar sig nu skeptiskt mot ett fortsatt samarbete under lika nära former som det som pågick inför valet. Det går att förstå. Tanken hos Miljöpartisterna var ju inte bara den att den gröna politiken hade mycket mer att hämta på den röda sidan. De röda gav också en verklig öppning till makt och inflytande för de gröna. Med Socialdemokraternas misslyckade val försvann den möjligheten.

På socialdemokratiskt håll finns också en skepsis. Fast majoriteten tycks ändå, precis som jag, ha svårt att se något alternativ till det rödgröna samarbetet. Denna skepsis stärks varje gång Miljöpartisterna väljer att på lokal och regional nivå gå med de borgerliga. Före helgen kom MP överens med de borgerliga om nytt styre i Hudiksvall. I landstinget i Västernorrland förhandlar man om ett sexpartisamarbete som ställer Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på sidan.

Att från och med nu sluta med att lägga gemensamma budgetförslag i riksdagen är trots det att kasta bort en politisk investering. Samarbetet bör i stället genomsyra hela det politiska fältet. I vårt område, där sossarna fortsatt är starka, måste det innebära att dörrarna konsekvent hålls öppna för samarbete med både V och MP. Man bör vara beredda att kompromissa även om det innebär att enskilda sosseledamöter får kliva åt sidan för personer från de andra partierna. Det vore ett misstag att nu inte bygga vidare på de rödgröna samarbetet.