Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll koll på var du befinner dig om något händer

Det är många som inte vet var de befinner sig när de ringer om en händelse eller olycka till SOS Alarm. Så blev det i söndags när en personbil med husvagn började brinna i Gällö.

På söndagseftermiddagen larmades räddningstjänsten om branden.

Morgan Olsson, chef för Räddningstjänsten Norra Jämtland, arbetade då som inre befäl. Han satt som medlyssnare på larmsamtalet.

– Man sa att man i alla fall passerat Bräcke. Och därför larmades Bräcke räddningstjänst ut, säger Morgan Olsson.

Lite senare kom det ännu ett samtal om branden från någon annan. Den som ringde då sa att det var i Gällö den brinnande bilen fanns.

– I det här läget konstaterade vi att personalen som åkt från Bräcke skulle vara snabbare på plats än räddningstjänsten i Gällö. Bräcke hade redan åkt så långt och Gällö har dessutom lite inställelsetid. Därför fick Bräckes räddningstjänst fortsätta istället för att vi larmade om, säger Morgan Olsson.

En tredje faktor som spelade in i förloppet var att positioneringen via mobilmaster inte fungerade just då.

– Vi kan se varifrån den som ringer befinner sig med hjälp av mobiltelefonens närhet till en viss mast. Men den här dagen fungerade inte det systemet så vi var inte hjälpt av det, säger Morgan Olsson.

Att människor som ringer in larm inte vet var de befinner sig är inget ovanligt. Av den anledningen kan det bli så att inte den räddningstjänst som finns närmast larmas ut.

– Det är ännu mer aktuellt nu i semestertider när många åker omkring i områden de inte känner till, säger Morgan Olsson.

När räddningstjänsten kom på plats i söndags var hela bilen nästan förstörd av branden men de som färdades i bilen klarade sig och lyckades koppla bort husvagnen och få bort den från bilen.