Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll koll på ditt kort

Lämna inte kortet i baren eller vid badet.

Lämna inte kortet i baren eller vid badet. Då kan du bli betalningsansvarig för de köp som görs. Ny hårdare lagstiftning införs i sommar.

Den 1 augusti träder en ny lag i kraft som reglerar obehöriga transaktioner vid kortköp och vid användande av andra betalningsmedel. Den nya lagen Lagen om obehöriga transaktioner ersätter 34 § i konsumentkreditlagen.

En förändring är att den nya lagen även behandlar andra betalningsmedel än kontokort, såsom till exempel de bankdosor som används för att betala på internet.

De viktigaste nyheterna jämfört med den gamla lagen är:

Vid obehöriga transaktioner där en personlig kod, till exempel en pinkod, har använts, ska kontohavaren stå för en självrisk om högst 1 200 kr.  

Vid grov oaktsamhet ska kontohavaren ansvara för hela beloppet av den obehöriga transaktionen. För konsumenter är beloppet dock begränsat till 12 000 kr, utom i de fall då han eller hon anses ha handlat särskilt klandervärt.

Om kontohavaren agerat särskilt klandervärt kan han eller hon bli ersättningsskyldig för hela beloppet.

Exempel på vad som kan tolkas som särskilt klandervärt, enligt Konsumenternas Bank- & Finansbyrå, är att lämna in kortet i baren för löpande debiteringar, att lämna det i ett olåst omklädningsrum eller att lämna det på stranden när man badar.

En förutsättning för att få ersättning är att man anmäler förlusten av kortet eller dosan till leverantören utan onödigt dröjsmål efter det att man fått kännedom om den obehöriga transaktionen. En gräns på 13 månader efter debiteringsdagen införs dessutom.

Precis som tidigare blir du som kortinnehavare aldrig ansvarig för de köp som gjorts efter att du spärrat kortet, så länge du inte bidragit till transaktionen genom svek eller bedrägeri.Privata Aff?rer