Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haldo Hansson

Haldo Hansson avled den 13 oktober 2010 efter en tids sjukdom på Västerviks äldreboende, Frösön.

Annons

Haldo föddes 1926 i Bjärme, Fåker. Som 17-åring flyttade han till Östersund. Efter att ha gjort lumpen på F 4, Frösön så började Haldo på Nylunds smide, senare Kjell Jonsson AB där han blev kvar i 45 år med undantag från några år på bland annat Hara AB.

Haldo var en mycket skicklig smed och hantverkare och även en klurig gubbe. Han jobbade en tid på Mästerbagarna i Östersund och där han kom på en maskin som kunde klippa vetelängder och dessutom vika dem på rätt sätt. Han jobbade även med utgödslingar och värmepannor och värmepumpar.

Som smed fick han en utmaning att utföra ett konstverk som illustrerar näringslivet i Jämtland efter en skiss av reklamtecknare Kalle Berglund. Detta konstverk fanns tidigare på Föreningssparbanken i Östersund.

Sin fritid tillbringade Haldo vid sin sommarstuga i Musviken, Ångsta. Här tillbringade han många timmar i boden som vi i familjen kallade hans garage. Här skapades många kluriga maskiner som till exempel vedkapar, vedklyvar, stubbrytare och även en och annan smidesljusstake som han skänkte till släkt och vänner.

Det sista projektet var att tillverka en pelletsmaskin för att pressa pellets. Målet var många gånger att lista ut hur det skulle fungera och sedan när allt var klart var det bara att riva och börja på något nytt.

Haldo lämnar efter sig makan Birgit och sönerna Tomas och Mats-Olov med familj.

Sonen Mats-Olov