Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haldo Hansson

Haldo Hansson har i dag lämnat oss med stor sorg och saknad, 87 år ung.

Annons

Haldo var född i Hovdsjö och flyttade som fyraåring tillsammans med sina föräldrar och sin nyfödda syster Ketty in på gården i Bränna som då var under uppbyggnad. Inflyttningen brådskade då tbc härjade i det tidigare hemmet.

Skolgången gick Haldo halva tiden i Hovdsjö och halva tiden som inackorderad i Ulvsjö.

Redan som 12-åring fick han börja arbeta i skogen. Arbete på gården var redan tidigare en självklarhet. Haldo arbetade både med kolning och huggning och allt i övrigt som ingår i skogsbruk.

Efter egna studier vid NKI, arbetade Haldo som skogsförman vid Wifsta varvs AB, senare Skönviks AB och SCA, fram till pensioneringen 1990.

I orostiderna under krigsåren gifte sig Haldo med Anna Greta efter ansökan och tillstånd från kungen, då de bägge inte hade uppnått myndig ålder.

Efter det väntade krigsberedskapstjänst för Haldo som blev inkallad under ett och ett halvt år, vilket dessbättre bara blev ett år då freden kom 1945.

Makarna fick tillsammans barnen Dan och Inga-Britt.

Haldos intressen var många. Jakt och fiske betydde mycket, liksom vistelse i skog och mark. Han besökte, så sent som förra året, som jaktgäst sitt tidigare jaktlag uppe i "Läroverket" och firade också med dem jaktlagets 60-årsfest.

Han var också en utmärkt skytt, vilket hans stora prissamling vittnar om. Haldo var också en duktig skidlöpare i unga år.

Musik var ett annat stort intresse och Haldo spelade dragspel. han var med och startade orkestern Nyhemspojkarna som under många år spelade upp till dans runt om i länet.

1967 flyttade familjen in i det egna huset i Nyhem. Under åren som följde byggde Haldo och Anna Greta fritidshuset "Lyckan" på mark från föräldrahemmet i Hovdsjö. Det blev under mer än fyra årtionden det stora intresset och en given samlingsplats för barn, barnbarn och barnbarnsbarn med familjer. Besöken i Hovdsjö var viktiga ända till slutet, trots att dialysbesöken i Östersund tog tre dagar i veckan av Haldos tid.

Hans tålmodighet och fördragsamhet med sin livssituation måste beundras, då det avsevärt påverkade hans och Anna Gretas sista sex år.

Vi är tacksamma för den tid han var tillsammans med oss och gladde oss med sitt positiva och glada sätt och vi minns honom med glädje och stor respekt.

Familjen