Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halalslakt efter svenska regler

Sara och Tomas Lindström i Borglunda har valt att halalslakta lammen från sin gård.

– Slakten görs efter svenska djurskyddsregler, enda skillnaden är att djuret välsignas av en troende, säger Sara Lindström.

Annons

I den lilla byn Borglunda, cirka två mil från öster om Stugun, bor familjen Lindström där Sara bedriver familjehem och Tomas arbetar på posten. På sin gård har de en liten får- och lammproduktion och under hösten slaktades tre av gårdens lamm samt två tackor vid Rafnaslakt i Ramsele. Ett slakteri som valdes med omsorg eftersom slakteriet även erbjuder halalslakt. En halalslakt utförd i Sverige följer den svenska djurlagen, där enda skillnaden är att en troende slaktar och som även välsignar djuret.

– Vi är inte troende själva men vi värnar om yttrande- och religionsfriheten. Vi tycker också att det är respektfullt att välsigna djuret och är emot industrislaktat kött, säger Sara Lindström.

Familjen Lindström som säljer en del av sitt kött satte in en annons i veckan om att lammköttet var halalslaktat. Det resulterade i att länsveterinären kontaktade familjen, eftersom det kommit in flera anmälningar till länsstyrelsen.

– Vi pratade med henne och förklarade hur det gått till så då önskade hon oss lycka till, säger Sara som berättar att hon kom in på halalslakt mycket tack vare att Saras pappa är med i den ekonomiska föreningen Norrbete som också använder sig av halalslakt när de slaktar sina djur.

Sara och Tomas Lindström ser bara fördelar med halalslakt.

– Det blir en tydlig moralisk markering. Och om fler slakterier i Jämtland började med halalslakt så skulle det skapas fler arbetstillfällen eftersom vi har många muslimer i länet. Det blir även mindre besvär på skolor när alla kan äta ko och lammköttet, säger Sara.

Tomas berättar att fler slakterier i länet börjat intressera sig för halalslakt.

– Men jag vet att det förekommer att man använder sig av en inspelad välsignelse och det tycker jag är respektlöst. Det måste göras på ett riktigt sätt, säger han.

Sara och Tomas kommer enbart att använda sig av halalslakt i framtiden.

– Vår förhoppning är att restauranger börjar köpa in lokalt halalslaktat kött. Och om vi tänker på djurens bästa så kanske vi inte ska importera halalkött alls, eftersom djuret säkerligen bara är stucket och inte bedövat innan slakten, säger Sara Lindström.