Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häktet i Östersund döms ut – intagna är för isolerade

Häktesverksamheten i Östersund får kraftig kritik: "Sammantaget framstår de aktuella lokalerna som direkt olämpliga för bedrivande av häktesverksamhet".

Det konstaterar Justitieombudsmannen, JO, i en färsk rapport angående häktet i Östersund.

Det var i början av december förra året chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura med stab gjorde en oanmäld inspektion på Kriminalvården och häktet i Östersund. Även Polismyndigheten i Jämtland fick då besök.

Och det är inte speciellt guldstjärnor och rosor som strös över verksamheten.

"Kriminalvården bör, enligt min mening, allvarligt överväga lämpligheten att fortsättningsvis placera häktade i de nuvarande lokalerna", skriver Fura i rapporten.

Rastgården är bara en del av verksamheten som kritiseras.: Det är ett kameraövervakat utrymme på 20 kvadratmeter med gråfärgad betong. Dagsljusinsläppet är mycket begränsat. "Vid inspektionstillfallet kändes en påtaglig röklukt i rastgården. Rastgården gav ett mörkt och bunkerliknande intryck", skriver JO. "Häktespersonal framförde att rastgården närmast är att betrakta som en rökruta med bristfällig ventilation och utan möjlighet att se himlen".

Häktet har sedan 2006 nio provisoriska häktesplatser i polisens arrestlokaler, men JO slår ner på flera problemområden där bland annat provisoriet verkligen kan ses som ett provisorium.

"Enligt min mening kan det ifrågasättas om verksamheten efter åtta år fortfarande kan betecknas som provisorisk. Oavsett hur det förhåller sig därmed, följer på inrättandet av häktesverksamhet en skyldighet for Kriminalvården att kunna erbjuda vistelse i gemensamhet för de häktade som inte har restriktioner. Det är således inte tillräckligt att de häktade enbart erbjuds samsittning".

Gemensamhetslokal och motionsutrymmen saknas helt, men Kriminalvården har bland annat löst motionsbiten med att erbjuda motionscyklar i bostadsrummen.

"Även om jag kan ha förståelse för att Kriminalvården vill åstadkomma en praktisk lösning så visar den, enligt min mening, tydligt att isoleringsgraden för intagna i häktet Östersund blir betydligt högre än i andra häkten", skriver JO:s Elisabet Fura.