Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häktet har inte tid att bevaka de intagnas telefonsamtal

Chefen för häktet på polishuset i Östersund har skrivit ett brev till åklagarkammaren med en önskan om att åklagarna ska minska antalet telefonsamtal som de häktade tillåts ringa. Anledningen är att de inte har tid.

Häkteschefen skriver i ett brev att de under den senaste tiden får många telefonsamtal som godkänts av åklagare, det vill säga åklagare har fattat beslut om att en häktad får ta en viss kontakt, till exempel genom telefonsamtal.

"Kraven att genomföra dessa samtal har därmed ökat från de intagna och häktets resurser har därför belastats med mer än vad tillgängliga vårdare kan lösa", står det i brevet.

Han skriver vidare att bemanningen reduceras under sommaren och ersätts av många vikarier och att personalen har svårt att bevaka samtal som kan påverka utredningar.

Chefåklagare Katarina Eriksson har svarat på brevet.

"Vi har ingen rättslig möjlighet att fatta beslut som inskränker de häktades fri och rättigheter på grund av en besvärlig arbetssituation. Däremot är det naturligtvis upp till er att prioritera era arbetsuppgifter."