Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häktade i länet får sitta runt om i landet

Landets häkten är fulla och läget är akut bekymmersamt inför påsken. I går eftermiddag var minst åtta intagna från länet utspridda runt om i landet på grund av platsbrist.

– Vi gör vad vi kan, men vi kan ju inte bygga ut, säger en anställd på häktet i Östersund.

Kriminalvården har svårt att ta emot alla brottsmisstänkta och dömda. Häktena är i dag mer än fulla och samma problem hotar fängelserna.

Redan i höst kan dömda personer tvingas vänta upp till ett halvår för att få börja avtjäna sina straff och på lite längre sikt riskerar kötiden bli ännu längre.

– Vi lever på marginalen. Mest akut för dagen är situationen på häktena. Där är det väldigt fullt just nu. Vi överväger att låta tre intagna sitta i samma cell, säger Kriminalvårdens chef Lars Nylén till TT.

Han är rejält bekymrad inför påsken då behovet av plats i häktena väntas bli mycket stort.

– Det här är ett jätteproblem och det ser inte roligt ut, säger Nylén.

Enligt honom tvingas Kriminalvården lägga pussel för att hitta platser på häktena och fängelserna. Rättsväsendet räknar med att det kommer att saknas 1 100 platser i häkten och anstalter 2013. Läget kommer dock att förbättras när de nya häktena i Sollentuna, Helsingborg och Göteborg tas i drift inom några år.

Men för det tillfälliga häktet i Östersund verkar det kört.

Om det nu är en sådan stor platsbrist i landet och inte minst i Östersund, varför lägger man då ner häktet?

– Ja, bra fråga. Det korta svaret är: av ekonomiska skäl, säger Svante Lundkvist, regionchef för Kriminalvården, till LT.

Det längre svaret handlar om att anstalten, som Kriminalvården upptäckte att den inte hade råd att bygga efter att ha projekterat för 150 miljoner kronor, inte kommer att bli av då regeringen inte vill skjuta till extra pengar.

Verksmoanstalten skulle också omfatta ett häkte.

– Vi har inget häkte i Östersund. Vi har bedrivit häktesverksamhet i polishuset. Det var inte meningen att hålla igång ett häkte utan vi skulle bygga en anstalt med häktesplatser.

Kan inte Kriminalvården vara lite flexibel. Fängelset verkar ju inte bli av, kan inte Kriminalvården åtminstone satsa på ett häkte?

– Det är en ekonomisk fråga. Dessutom är häkteslokalerna i Östersund redan i dag otillfredsställande. De klarar inte lagens krav utan är en nödlösning från början. Då måste vi bygga nytt i så fall, och de pengarna finns inte, säger Svante Lundkvist.

I länet finns en oro över att häktesverksamheten kan komma att upphöra tidigare än halvårsskiftet. Kommentar?

– Vi har ett samarbetsavtal som gäller till den 30 juni och det tänker vi hålla.