Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägglund lånar Reagans köksbord

Förra året gav sig Göran Hägglund ut på vad han kallade en ”köksbordsturné” för att sitta ner med ”verklighetens folk”.

Annons

KD-ledaren hade skrivit ihop ett nytt manus för svensk politik, budskapet var annorlunda och väckte uppmärksamhet. I USA är den här retoriken vardagsmat. ”Alla stora förändringar i Amerika börjar vid köksbordet”, sa en gång president Ronald Reagan.

Det är klart att man ska hämta inspiration hos de bästa! Ronald Reagan dominerade den politiska scenen under ett decennium, när han omvaldes 1984 sopade han hem 49 av 50 delstater, en oerhörd bedrift.

Problemet för Göran Hägglund är att han saknar det folkliga stödet. Han har inte som Reagan ett helt land bakom sig. Frågan är snarast om han lyckas samla tillräckligt många för att uppnå fyra procent i hösten val.

Kristdemokraterna har i dagarna hållit riksting . Beskedet från mötet är att KD satsar på en ideologiskt inriktad valkampanj med få tunga sakpolitiska löften. Det bespottade och impopulära vårdnadsbidraget som ger föräldrar möjlighet att stanna hemma med sina barn ska höjas från dagens 3 000 till 6 000 kronor per månad. Ett förslag med svagt stöd bland den övriga borgerligheten. Sänkt skatt för pensionärer är ett annat KD-krav liksom kvalitetshöjande insatser inom vården, fast det lovar å andra sidan hela riksdagen så där är man inte direkt unik.

Nej, när Göran Hägglund ställer sig på scenen inför partivännerna är det mycket svammel men lite konkret politik. Fast det erkännandet ska man i alla fall ge Hägglund, hans svammel är helt unikt . Ronald Reagan hade alldeles säkert uppskattat KD-ledarens värdekonservativa tirader.

Det är de ”långa, fasta och kärleksfulla relationerna” mellan ”mor och dotter, farfar och sonson, livslånga vänner, grannar i hembygd och kvarter” som är förutsättningen för det goda samhället. Politiken beskrivs snarast som ett hinder mellan människan och härligheten. ”Vänstern drivs av en fundamental tes som säger att allt är politik. Det är en i grunden totalitär syn”. Ronald Reagan var inne på samma linje: ”De nio farligaste orden på det engelska språket är: ’Jag kommer från regeringen och jag ska hjälpa dig’”.

Göran Hägglund skulle kunna ha varit framgångsrik politiker – i ett annat land.