Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hade näsbjörnen rymt från djurparken?

Var det en näsbjörn från Frösö Zoo som en villaägare i Berge hade på sin tomt för snart en månad sedan?

– Något annat djur kunde det inte var, säger hon säkert.

Helt plötsligt såg villaägaren ett djur ute i sin trädgård som hon aldrig sett förut. Hon la märke till detaljer på djuret och kom så småningom fram till vad det var för sort.

– Det var en näsbjörn. Den var lika stor som en räv och hade spetsig nos och långa bakben samt randig svans. Jag kunde studera djuret länge och när jag kontrollerade på internet fick jag fram en bild på en näsbjörn. Då såg jag direkt att det var samma djur som fanns i vår trädgård. Det var ingen tvekan. Jag är 100 procent säker på vad jag såg.

Villaägaren berättar att det var en lördag som näsbjörnen fanns hos henne men efteråt har hon hört att björnen skulle funnits i en grannes trädgård redan på torsdagen.

– Eftersom det stod på internetsidan att näsbjörnen bara finns i Sydamerika så var vi förstås lite konfunderade vad den gjorde hos oss på Frösön. Men eftersom vi bor nära djurparken och vi så småningom fick veta att det finns näsbjörnar bland djuren där så förstod vi att den hade rymt därifrån.

Villaägaren ringde till djurparkens ägare Åke Netterström som tillsammans med två anställda ryckte ut med stora håvar för att kunna fånga den befarade rymlingen.

– Jag såg direkt att det inte handlade om någon näsbjörn, säger Åke Netterström. Eftersom den var grå så var en vargunge en av gissningarna, men det enda jag kan tänka mig nu är att det var en farmarräv.

• Vad är det för sorts räv?

– En räv uppfödd på någon rävfarm som har förvirrat sig hit. Eftersom vi inte kunde fånga djuret är det svårt att med säkerhet säga vad det var. Men vi saknar inte någon näsbjörn, så kan vi utesluta att det var en sådan i alla fall.

Men villaägaren är säker på sin sak.

– Jag vet vad jag såg. Det kändes otäckt att ha näsbjörnen på tomten. Den gjorde utfall mot vår katt och var irriterad. Det är inte första gången något djur rymmer från djurparken. Eftersom vi har grannar med småbarn som leker ute känns det inte bra att djur kan ta sig ut från sina burar. Man får vara glad att det inte var en tiger, säger hon.