Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hade laserpekare på flyget

Annons

Två 16-åringar åtalas för brott mot strålskyddslagen. Det var i juni som de två hade var sin laserpekare i laserklass 3B med sig till Åre-Östersund airport.

En laser alstrar en smal ljusstråle som kan vara mycket stark och bländande. Lasrarna delas in i olika klasser beroende på hur starka de är och vilka risker som är förenade med dem. Alla lasrar ska alltid vara märkta med vilken klass de tillhör.

Lasrar i klass 1 är ofarliga. Det är denna typ av laser som får ingå i leksaker. Lasrar i klass 4 är de allra starkaste lasrarna. Vid felaktig hantering skadar lasrar i denna klass både ögon och hud och utgör en brandfara.

Att inneha eller använda laserpekare i klass 3B och kraftigare på allmän plats utan att ha tillstånd kan anses som ett brott mot strålskyddslagen, och straffskalan inkluderar böter eller fängelse upp till två år.