Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hade laserpekare på flyget

Annons

Två 16-åringar åtalas för brott mot strålskyddslagen. Det var i juni som de två hade var sin laserpekare i laserklass 3B med sig till Åre-Östersund airport.

En laser alstrar en smal ljusstråle som kan vara mycket stark och bländande. Lasrarna delas in i olika klasser beroende på hur starka de är och vilka risker som är förenade med dem. Alla lasrar ska alltid vara märkta med vilken klass de tillhör.

Lasrar i klass 1 är ofarliga. Det är denna typ av laser som får ingå i leksaker. Lasrar i klass 4 är de allra starkaste lasrarna. Vid felaktig hantering skadar lasrar i denna klass både ögon och hud och utgör en brandfara.

Att inneha eller använda laserpekare i klass 3B och kraftigare på allmän plats utan att ha tillstånd kan anses som ett brott mot strålskyddslagen, och straffskalan inkluderar böter eller fängelse upp till två år.