Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hade gärna sett mer publik"

Publiken svek i VC-premiären i Östersund.
– Jag hade gärna sett mer publik, säger Anders Besseberg.

Målsättningen var att få in 25 000 åskådare för hela veckan, precis som i fjol. De målen har dock inte infriats.

– I fjol hade vi kanske 20 000 åskådare eller strax under. Vi är inte säkra på årets totalsiffra, men vi kommer inte att nå vårt mål, menar Stig-Björn Sundell i VC-staben.

Här är siffrorna för årets VC-vecka:

Söndag: 2 900 åskådare.

Onsdag: 2 100.

Torsdag: 1 700.

Lördag: 4 100.

Söndag: Mellan 3 och 4 000.

Totalt alltså mellan 14 och 15 000 åskådare. Det är inte en siffra som gör Östersund eller IBU-ledningen särskilt nöjda.

– Jag måste vara ärlig och säga att jag gärna hade sett mer publik, svarar Anders Besseberg på vår fråga.

Läs också: Vladimir Smirnov: "Östersund behöver jobba hårdare"

Besseberg, som är mångårig ordförande i IBU (Internationella Skidskytteförbundet) var som vanligt på plats i Östersund. Vi träffade honom där han stod bakom den norska lagledningen, vid skjutvallen.

Norrmannen instämmer med Vladimir Smirnov i hans analys över publikläget i Östersund. Smirnov vill se att man jobbar hårdare för att locka åskådare från närområdet.

– Jag håller med. Men jag vet att Östersund har provat att få hit publik från andra ställen. Ändå är det mycket bättre nu än tidigare år.

I övrigt tycker Anders Besseberg att VC-veckan i Östersund varit av högsta klass.

– Det har varit toppförhållanden, helt perfekta. En väldigt fin världscupstart. Stadion har också blivit mycket bättre efter utbyggnaden och den är en av de bästa vi har i världen.

Olle Dahlin, vice ordförande i IBU, vill se ett publiklyft de närmaste åren inför VM 2019. Han hakar på Vladimir Smirnov om att sträcka sig utanför länet för att kunna fylla läktarna.

– Jag ser gärna att vi satsar på Sundsvall, ja hela mittbältet, med Tröndelag. Svendsen kommer därifrån och det kan säkert dra publik. Precis som i Anterselva och nere på kontinenten, tror jag att vi kan få publik som åker hit över dagen.

Dahlin vill inte ta något för givet när IBU i april samlas för att besluta om vilka städer som ska få arrangera världscupen för nästa fyraårsperiod, från 2018 och framåt.

Östersund har många fördelar, men publiksiffrorna ligger dem i fatet.

– Det som räddar helheten i Östersund är att vi har så enormt fina förhållanden. Det är väl bara vi och Sibirien som kan arrangera världscupen i november-december, ha-ha!

Läs också: Succédebutanten föll bakåt i jaktstarten: "Hade lite svårt att sova i natt"

Bettan har hittat receptet på framgång – och bakverk