Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hackås invaderas av körsångare

/

I dag invaderas Hackås av drygt 100 körsångare. Kulturprofilen Anders Hedén och hans bror Björn samlar sju Sång för alla-grupper för att ta ton tillsammans.

Annons

För över 30 år sedan väcktes idén till det som i dag är Sång för alla. Musikern Björn Hedén fick upp ögonen för en kanadensisk sångerska som arbetade med röstverkstäder och Hedén började utifrån det konceptet arbeta fram ett eget sätt att jobba med sångteknik i grupp.

– Det visade sig att det var svårt för många att sjunga allsång och att det var lättare att dela in körsångarna i stämmor, berättar Björn Hedén.

Men i stället för att på klassiskt vis arbeta efter principen med fyra stämmor arbetade Björn Hedén fram en mall med tre stämmor där de allra flesta passar in någonstans. 1995 var mallen klar och sedan dess har begreppet Sång för alla spridit sig till flera svenska städer.

Tack vare Björns bror, kulturprofilen och Hackåsbon Anders Hedén, finns sju Sång för alla-körer i Jämtland.

– Vi riktar oss i första hand till de som tycker att det är lite otäckt att ställa sig i en vanlig kör. Men vi är inte en kör som inte kan sjunga. Många av medlemmarna sjunger skjortan av de allra flesta, säger Anders Hedén.

I dag ska de sju Jämtlandsgrupperna med drygt 100 sångare samlas i Föreningshuset för att sjunga under ledning av bröderna Hedén.

– Vi brukar sammanföra grupperna här med Björn någon gång per år. Den här gången är vi rekordmånga deltagare.

– Eftersom alla grupper i hela landet har samma repertoar är det lätt att samlas och sjunga tillsammans, säger Anders.

– Jag hoppas att det här blir en vitamininjektion för deltagarna, tillägger Björn.

Träffen för Sång för alla-körerna i Jämtland, som inte är en konsert för allmänheten, arrangeras i samarbete med ABF.

Mer läsning

Annons