Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hackås firar 30 år med Molière

I kväll har Hackås teaterverkstad premiär för en favorit i repris.

– Det här är en av de största satsningar vi gjort, säger Lena Hagstedt Sergel om "Den inbillade sjuke".

Han är överallt. De guldinramade porträtten av korkskruvslockiga herrar på scenrummets väggar är alla Jean Baptiste Poquelin, mera känd som Molière. Inte mer än rätt, i sitt eget 1600-tal spelade han ofta huvudrollerna i sina dramer – till det bittra slutet. Under den fjärde föreställningen som Argan i "Den inbillade sjuke" kollapsade han på scenen och dog senare. Illusion blev verklighet.

När Hackås teaterverkstad / Kulturföreningen Röda Ladan skulle fira sitt 30-årsjubileum med en stor uppsättning föll valet snabbt på Molières komedi.

– Det här är en av de största satsningar vi gjort, säger Lena Hagstedt Sergel som också var med och startade teaterverkstan 1984.

– Det är fantastiskt att man kan plocka upp en pjäs från 1600-talet och den är aktuell. Argan tror på läkarvetenskapen, man kan fundera över vad det är vi idag förlitar oss så blint på? säger Karin Riddar.

De två regisserar föreställningen tillsammans. När Hackås teaterverkstad satte upp "Den inbillade sjuke" första gången 1990, regisserade Stig Bahlenberg och Karin Riddar, som då gick i nian, spelade Argan. Hon är en av Hackås hemvändare.

– Teaterverkstan var en starkt bidragande orsak till att jag flyttade hem, säger hon.

Flera av dem som är med nu var med 1990 också, i andra roller.

– Vi var föräldrar till den generationen som var med då, för oss var det stort minns jag, ska de göra Molière? säger Lena Hagstedt Sergel.

– Så tänkte inte vi alls, säger Karin Riddar.

I salongen med den tittskåpsartade scenografin repeteras akt två. Anders Hedén, som i höstas fick Länstidningens kulturpris, spelar Argan.

– Tanken är att ge henne den måg jag behöver, utropar han som om det vore den självklaraste sak i världen.

Varför ska hans dotter Angelique gifta sig av kärlek när det finns en chans att få in en läkare i familjen? Någon som kan ge honom all den uppmärksamhet hans hypokondri kräver? Men familj och tjänstefolk intrigerar och sann kärlek vinner till sist.

I ateljén intill pågår ett koncentrerat och mycket imponerande arbete. Maud Hedén Wikander syr alla kostymer till 13 roller från grunden. I kväll har hon hjälp av Linnéa Torstemo, Malin Svelander och Karin Häggmark som fäster krås, nålar rockärmar och syr upp peruker. Kostymen andas 1600-tal utan att vara exakt tidstrogen.

– Du ser rocken därborta, Linnéa kom med sina gamla gardiner och sa gör vad du vill med dem, berättar Maud Hedén Wikander.

Det som ser ut som en avancerad detalj på den lila rockärmen är i själva verket gardinens hängen. Ett tyg med citat på latin blev till foder. Barbiehalsband och förgyllda spetsdukar sätter pricken över i.

Fredag kväll är det premiär, som ser ut att bli utsåld. Den följs av fyra föreställningar i Hackås föreningshus. Den 28 maj ger sig Hackås Teaterverkstad ut på turné till Storsjöteatern för att spela på ATR:s teaterfestival:

– Då inviger vi hela klabbet. Det känns ju hedersamt – och agasamt, säger Karin Riddar.