Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hachiko – en vän för livet

Grand

Originaltitel: Hachiko: A dog’s story

Med: Richard Gere, Joan Allen,

Jason Alexander med flera

Regi: Lasse Hallström

Speltid: 1 tim 32 min

Censur: Barntillåten

Betyg: 4 Ibland är du på ett visst humör, stjärnorna står i en viss konstellation och vissa filmer griper dig med ett milt tag om hjärtat. Så är det med ”Hachiko – en vän för livet”, Lasse Hallströms film bygger på en sann, japansk, historia om världshistoriens trognaste hund. Nu har den flyttats till en amerikansk småstad som utgör den mänskliga civilisationens absoluta fulländning; där husen är låga och snickarglada och löven ständigt höströda, där raser och klasser lever i harmoni, driver små bagerier och bokhandlar, kallar varandra vid förnamn och utan undantag röstar på Barack Obama.

Just där, vid tågstationen, sitter Hachiko och väntar på sin husse Richard Gere. Som en spetsörad metafor för vänskap, klokhet, lojalitet och familjeband. Jag vet, jag borde spara den där fyran till ett europeiskt förortsdrama om hat, idioti, svek och skilsmässor.

Men det är något oemotståndligt med kombinationen Lasse Hallström och hundar.