Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Habib om meningen med livet

/
  • Dogge Doggelito är rapparen som länge rappat om sitt Alby. I den nya tv-serien om elvaårige Habib spelar Dogge pizzabagare. Simon Korkis spelar Habib och Jainaba Sillah är Paris. Foto: Scanpix
  • Foto: Scanpix

Böckerna om Habib, elvaåringen som bor i Alby, är redan populära. Nu kommer tv-serien med samma namn, med Simon Korkis i rollen som Habib.
I centrum står jakten på kärleken och en undran över vad som egentligen är meningen med livet.

Annons
– Habib och jag är väldigt lika. Han spelar fotboll, det gör jag också. Han köper godis ofta, det gör jag också. Men det finns också skillnader mellan oss. Han jagar en tjej hela tiden och han tänker väldigt mycket. Jag tänker bara när det behövs. Jag spelar dataspel i stället, säger Simon Korkis som egentligen bor i Ronna i Södertälje.
Till skillnad från sina fotbollsproffsdrömmande kompisar har Simon Korkis alltid drömt om att bli skådespelare. Dessutom hade han läst böckerna om Habib och kände att den rollen skulle passa.
– Jag vill bli som min idol Tom Cruise. Jag tycker om att vara någon annan. Och jag vill bli en kändis. Det här är kanske en bra början, ler Simon Korkis och fortsätter:
– Man har försökt göra tv om förorten tidigare men jag vet inte om det har lyckats. Författaren Douglas Foley har själv sett hur det är och serien är bra, den visar hur förorten är. Man måste ha någon från förorten för att kunna spela någon som är därifrån, säger en pratglad Simon Korkis.
Regissören Jesper Danielsson konstaterar att de ansvariga för inspelningen ville att de flesta som var framför kameran skulle vara från Alby eller liknande förorter för att de skulle veta hur det fungerar där.
– Men samtidigt handlar inte "Habib" om förorten utan om en elvaårig kille med mycket känslor och mycket funderingar. De funderingarna är inte specifika för Alby. Men Alby är viktigt för Douglas Foley och han har en kärlek till Alby och det är skönt att han skildrar orten med den kärleken, säger Jesper Danielsson.
Rapparen Dogge Doggelito, som delar sin gamle bibliotekarie Douglas Foleys kärlek till Alby, tror att serien om Habib bara är ett av många framtida exempel på att förorten får komma till tals på riktigt.
– Det är viktigt att vi själva berättar. Då blir det ärligt, då är det ingen annan som beskriver hur livet i Alby och andra förorter är, säger Dogge Doggelito som drömmer om en allt mer utvecklad karriär som skådespelare och som gestaltar en pizzabagare i serien om Habib.
Simon Korkis alias Habib är stolt över sig själv och sin insats. Han hoppas på fler roller och att det blir en fortsättning på Habib.
– Serien är rolig och det finns mycket att känna igen sig i, säger Simon Korkis och Jainaba Sillah som spelar Habibs stora kärlek Paris fyller i:
– Man kan lära sig mycket också, som att det inte bara finns mörka sidor i förorten. Det finns ljus där också!

Mer läsning

Annons