Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haag och Strömstedt laddar tillsammans

Hon hamnade mitt i åsiktsstormen kring svenskt damskidskytte igen.

Då laddade Anna-Karin Strömstedt, 32, om – tillsammans med Anna Haag.

– Det har varit både skönhet och mode, berättar Vansbrotjejen.

Annons

Världscuppremiären visade hur långt svenskt damskidskytte är från OS-nivå.

Och de tidigare sjukdomsproblemen, som har gjort att Anna-Karin Strömstedt valt att avstå onsdagens distanslopp, spelade in.

– Det var en hemsk dag. Jag hade inte den bästa uppladdningen och då är det svårt att göra sig själv rättvisa, säger hon.

Var det ett misstag att starta? Borde du ha överlåtit din plats till någon annan?

– Det känns ändå som om det var jag som skulle köra. Men det kanske var lite synd att det var första tävlingen på året och en så väldigt viktig tävling. Jag kunde helt enkelt inte hantera anspänningen.

När det återigen blåste runt svenskt damskidskytte hittade dock Strömstedt tillbaka till lugnet – via kompisen Anna Haag.

– Jag har hängt med henne och tänkt på annat än skidskytte, berättar hon.

Vad har ni gjort?

– Varit på stan och på olika ställen. Det har varit både skönhet och mode. Vi trivs bra tillsammans och jag känner mig lugnare nu än under söndagen.

Att världscupen landar i Östersund ger en närmast unik möjlighet för kompisarna, som lärde känna varandra under säsongen 2007/08 då de båda tillhörde utvecklingslandslaget i längdskidor, att träffas.

– Oftast är hon borta när jag är här, berättar Strömstedt, som under en och en halv vecka har varit inneboende hos paret Haag/Emil Jönsson.

– Nu tar jag in på hotell i några dagar och flyttar tillbaka senare i veckan. Jag tänkte att de kunde få några dagar ensamma i alla fall.

Och även om de försöker att inte prata så mycket idrott när de ses...

– ... det är oundvikligt.

Hur mycket hjälp har du av Anna?

– Jag är oerhört glad att jag har Anna och Emil som vänner. De är fantastiska människor och har hjälpt mig väldigt mycket. Jag får ut mycket av att prata med dem.

För svenskt skidskyttes nya förstadam handlar det om att lära sig att hantera pressen.

– I perioder glömmer jag bort varför jag håller på med det här, att jag började för att jag tycker att det är så himla roligt. Då behöver jag tid till att börja om från början, säger Anna-Karin Strömstedt, som ännu inte har gett upp hoppet om att återse Anna Haag i Sotji i början av februari.

– Det är väldigt långt dit och det vet jag, men jag vet också att det jag har presterat nu är otroligt långt från det jag kan.