Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ha kul med din hund och tjäna pengar på kuppen

Om du råkar vara ägare till en normal, sund hund med en mankhöjd högre än 45 centimeter kan du göra en samhällsinsats, ha kul och få betalt på köpet.

7000 kronor om året är sedan 1 juli det statliga gaget om du och din hund utbildar er och ställer er till hemvärnets förfogande för eftersök av försvunna personer.

Ni kan i vissa fall även få uppdrag både inom marinen och flygvapnet.

I försvaret är hundens uppgift att upptäcka personer som är på väg mot ett objekt eller har varit vid ett objekt.

– En hund är en mycket känslig sensor och en av finesserna är att hunden upplever det här jobbet som väldigt kul, säger Peter Jakob, Gällö, bevakningshundsinstruktör i svenska bruksundsklubben.

Det här handlar om vanliga familjehundar, och hundar med den här sortens utbildning är en bristvara i vårt län.

Sedan i april har Peter Jakob utbildat åtta hundar med tillhörande hussar och mattar i brukshundsklubben i Östersund.

Inget av dessa ekipage har haft några som helst förkunskaper och i helgen har det varit examen och legitimering i Gällö.

Alla raser med rätt hårlag är välkomna, det vill säga det krävs att hunden har en isolerande underull i pälsen som gör att den kan ligga ute.

En korthårig vorsteh och en stövare är således till exempel mindre lämpliga.

Den utbildade hunden får den formella benämningen försvarsmaktshund/hemvärn och omsättningstiden på utbildade hundar är fem år och nu behövs det en ny generation.

Hundarnas kunskaper uppdateras en eller flera gång per år, mest för ro skull.

Peter Jakob har även ett militärt uppdrag som hundtjänstbefäl i länets fältjägarbataljon och även där vinkar en brist på hela 60 hundar av precis den här sorten, runt hörnet.

– Det råder faktiskt brist på utbildade hundar från Dalälven och norrut.

Utbildningen är civil, men efter godkänt prov får de hundägare som examineras skriva kontrakt med hemvärnet som hemvärnsman med hund. Det kan nämnas att Peter Jakob förra helgen var domare i SM för försvarsmaktshundar i Norrköping och där landets 30 bästa hundar deltog.