Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(H)järnvilja gav Cinna Bromander ett lyckligare liv efter stroken

I augusti 2005 drabbades musikalartisten och skådespelaren Cinna Bromander av en stroke. Livet blir därefter aldrig sig likt.

Nu reser i stället Cinna Bromander runt i landet och föreläser om den nya Cinna.

– Jag var aldrig riktigt lycklig innan stroken, jag sökte efter lyckan varje dag, säger hon. När jag vaknade efter stroken älskade jag mig själv och känner tacksamhet över livet.

I dag ska Cinna Bromander berätta om sitt liv på Gamla teatern i Östersund. Det tack vare kompisen Anette Hellström som på det viset vill samla in pengar till ungdomarna på Strandvilla i Östersund.

– Kommunen har begränsat med pengar till verksamheten, säger Anette Hellström och jag har länge velat göra något för ungdomarna. Jag har sett när det har gått utför i missbruk och flera har också dött.

Det är därför Cinna Bromander ställer upp helt gratis för att berätta om hur det var den där dagen för fem år sedan, när hon nös och fick en stroke.

En blodpropp har trasat sönder hennes vänstra hjärnhalva, hennes högra sida var förlamad och hon tappade talförmågan.

I dag jobbar hon två dagar i veckan på Afasiföreningen i Stockholm där hon lär sina bröder och systrar, som hon kallar dem, som fått stroke, att läsa, prata och skriva igen.

Många känner säkert igen Cinna Bromander från den dokumentär som SVT gjorde om hennes sjukdom och rehabilitering.

– Jag gick runt på stan och läste på alla skyltar, det var en bra rehabilitering och så bloggar jag mycket. Hade jag inte haft en dator skulle jag aldrig ha kunnat prata så bra som jag gör i dag, säger hon.

– Men mycket handlar om att våga. Visst jag har skämts många gånger för att jag säger fel ord. Men man måste prata för att lära sig.

Tidigare var det väldigt ovanligt att någon så ung fick en stroke, men nu blir det allt vanligare. Cinna Bromander tror att det beror på stress och osunda levnadsvanor.

– Cinna levde ett Stureplansliv och gick på massor av kändisfester när det här hände, säger Anette Hellström. I dag lever hon ett annorlunda, lyckligare liv.

Drömmen är att slippa värken som hon har 24 timmar om dygnet i den högra, tidigare förlamade sidan.

– Jag har en (h)järnvilja, efter fem år vet jag mina begränsningar. Men jag ska bli bättre, säger hon. Jag är också Hjärnfondens ambassadör.