Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gynna miljövänliga företag

I dag, fredag avslutas det nittonde partsmötet inom FN:s klimatkonvention (UNFCCC COP 19) i Warszawa. De senaste dagarna har varit ganska intensiva, eller så föreställer jag mig det. Så var fallet när jag deltog i den svenska delegationen. Tjänstemännen förhandlar de mer tekniska frågorna första veckan så att ministrarna som anländer mot slutet får ägna sig åt de mer politiska frågorna.

Jag önskar delvis att jag vore på plats, för visst är det inom UNFCCC att det ska hända. Å andra sidan är det kanske i stället i Jämtland att det händer i dag. På Åre Sustainability Summit (ÅSS) förra helgen presenterades framtidens produkter, som har lotsats fram med stöd av Jegreliusinstitutet i Östersund.

Innovationer inom jordbruket presenterades av lokala företagare och fick stöd av internationella experter som Allan Savory. Deltagare från näringslivet, myndigheter, politiker och allmänheten pratade engagerat i två dagar om hur vi kan skapa en hållbar framtid i Jämtland. Men det behövs en mer gynnsam politik på nationell nivå.

Miljöpartiets energipolitiska talesperson, Lise Nordin som deltog vid ÅSS menade att växthusgasutsläpp kunde minskas och jobb skapas om regeringen satsade rejält på FoU inom miljöteknik i stället för vapenindustrin. Den nya tekniken kan bli ett viktigt bidrag till det som i FN:s klimatkonvention kallas för "technology transfer", stöd till utvecklingsländer för en lågkoldioxidekonomi.

Att miljöskadliga produkter är billigare än miljövänliga produkter hämnar teknikutvecklingen. Små företag med miljöanpassade varor och tjänster – och det finns många i Jämtland! – skulle gynnas av en annan politik. Vi i Miljöpartiet ser ett behov av riktade stöd till småföretagare inom de gröna näringarna och miljöteknik, vilket bör prioriteras inom kommande EU-strukturfondsperiod. I vår budget föreslog vi miljöpartister även sänkningar av arbetsgivaravgifter och egenavgifter, samt slopat sjuklöneansvar för småföretag.

I Warszawa förhandlar världens länder om sk "loss and damages", ersättning till länder som har drabbats hårdast av klimatförändringarna. Vissa tvingas fly, medan andras ekonomier krymper i takt med att odlingsbar mark blir öken och turiststränderna försvinner ut i havet. I Jämtland drabbas besöksnäringen när skidsäsongen kortas, men vi bor i ett rikt land som kan investera för att bli en del av lösningen. Varför inser inte regeringen det?

Om 11 månader får vi chansen att välja en ny regering. Om vi gör det kommer Sverige att kunna investera för framtiden här hemma och samtidigt med förtroende driva på för en mer offensiv EU-position vid FN:s nästa klimatmöte i Peru december 2014. Vi kan också få en regering som investerar i en hållbar utveckling som skapar långsiktiga, gröna jobb på landsbygden och i Jämtland.

Carly Smith Jönsson, Miljöpartist och f.d. klimatförhandlare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel