Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnastikläger i Östersund välkomnar andra klubbar: "Vi blir kompisar med motståndarna"

I sommar arrangerar Östersundsgymnasterna flera träningsläger för deras olika avdelningar. Hit välkomnas även barn från Timrå och Falun

Genom åren har Östersund inte lyckats tränat fram så många stortalanger, men det är en trend som håller på att vända. Detta menar i alla fall Östersundsgymnasternas sportchef Jessica Wallskog Svensk. Jessica menar att Östersunds Arenas invigning 2013 har öppnat upp för framtida talangutveckling i stan.

- Nu är problemet istället tvärtom, vi har för många barn i föreningen och för få ledare, säger Jessica om den pågående personalbristen i föreningen.

Under förra veckan hölls ett av föreningens tre träningsläger i sommar, detta som var avsett för kvinnlig AG, det vill säga artistisk gymnastik. Träningarna hölls under fyra dagar måndag till torsdag mellan 9.30 - 16.00. Dagar fullspäckade med träning med diverse lunch och fruktpauser.

- Det roligaste är ju träningen, säger 9-åriga Emma Andersson, en av flickorna från Östersundsgymnasterna.

För att koppla bort gymnastiken en stund arrangeras även aktiviteter som taktiska tipsrundor för att stimulera barnen på ytterligare plan och visa varandras övriga kvalitéer.

Totalt var de omkring 35 gymnaster under veckan från sammanlagt tre olika föreningar- Östersundsgymnasterna, Gymnastikföreningen Astra från Timrå och Gymnastikföreningen Gymnos från Falun.

Alla tjejerna tävlar aktivt i bom, hopp, barr och fristående och träningslägret ger dem möjlighet att öva upp sig inom alla grenar.

- Det är kul med läger för vi blir kompisar med motståndarna, säger Emma med glimten i ögat under onsdagens träning. Emma, vars mamma Anja Andersson är en av de aktiva ledarna bland Östersundsgymnasterna.

Det är lätt att vilja sätta barnens önskemål i förstahand men en ökad personalstyrka med rätt kompetens är av högsta vikt för att den här typen av aktiviteter ska gå att arrangera.

- Det första alla vill göra är att slänga sig i gropen, säger Jessica och skakar lättsamt på huvudet. Men tillägger att det inte är riskfritt trots att den är mjuk. Därför måste barnen träna även inför det enklaste av moment.

- Något av det första de får lära sig är att falla rätt för att minimera antalet skador, säger Jessica.

All träning anpassas till individen och efter svårighetsgraden hen ligger på. Men för att kunna applicera rätt träningsmetoder behövs fler ledare som kan dela med sig av sin kunskap och möjliggöra fler aktiviteter av denna sort.

På söndag är det dags för nästa läger, den här gången för truppgymnaster. Veckan därpå är det sedan dags för den slutliga omgången och då är det cheerleadernas tur att ta plats i arenan.