Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieungdomar inspireras till ett aktivare liv

Med en inspirationsdag för ett hälsosammare liv lockas ungdomar att bli medlemmar i idrotts- och kulturföreningar.

Annons

Östersunds kampsportsförening räknar med 50 nya medlemmar efter att föreningen visat upp sig under en inspirationsdag i Östersunds sporthall under tisdagen. Inspirationsdagen för ett hälsosammare liv anordnas för gymnasieungdomar av SISU idrottsutbildningar och Jämtlands Gymnasium.

Enligt idrottsläraren Kalle Lindahl visar undersökningar att gymnasieungdomar saknar fritidsaktiviteter.

– Det är mycket annat som kommer in i livet vid den här åldern, säger han.

Men med inspirationsdagen hoppas Kalle Lindahl att antalet medlemmar i föreningarna ökar och att ungdomarna får en aktivare fritid.

Många av eleverna vid gymnasieskolorna i länet kommer enligt honom från andra delar av länet och har inte så bra koll på vad det finns för aktiviteter

När Länstidningen besöker sporthallen är det full aktivitet med och ungdomar som spelar bland annat pingis, basket och volleyboll. Över 30 aktörer är på plats från både kultur- och idrottsföreningar.

Sajjad Ahmad testar på kampsport och han instrueras av Tobias Rönngren, från Östersunds kampsportsförening, i hur han ska slå och sparka.

– Det är roligt och jag tänker börja, säger Sajjad Ahmad.

Han är helt säker på att det är många elever som får upp ögonen för nya aktiviteter under inspirationsdagen.

– När man får se vad som finns och får testa på märker man kanske att man tycker om det, säger Sajjad Ahmad.

Helena Lundberg Vuonijärvi och Sanna Pettersson från Jamtland Cheer tycker att det är roligt att delta under inspirationsdagen och imponeras över att så många vågar prova på även lite svårare grejer.

– De får testa på stuntar, små byggen och danser, säger Sanna Pettersson.

– Alla är jätteduktiga som vågar. Det som är bra är att när man blir orolig så spänner man sig vilket är jätteviktigt i cheerleading där man ska vara stel som en pinne, säger Helena Lundberg Vuonijärvi.

I sporthallen hörs musik och fritidsaktiviteter behöver inte innebära träning. Musiken kommer från montern där Sensus håller till och elever kan testa på hur det är att vara DJ.

– Eleverna får lära sig grunden i hur man mixar och lite om vad man gör då. Det är många som velat komma fram och testa, säger Nathalie Borg från Sensus.

En av dem är Anna Sahlin som precis som Sajjad Ahmad tror att många elever som får upp intresset för nya aktiviteter.