Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieskolan som har gjort sitt

I juni nästa år ringer det ut för den sista studenten på Palmcrantzskolan. Men redan till sommaren kan skolfastigheten vara till salu och ha en prislapp.

Det är ingen nyhet att anrika Palmcrantzskolan sjunger på sista versen. LT berättade om planerna att avveckla de 23 837 kvadratmetrarna för flera år sedan och sedan dess har Östersunds kommun lag fram förslag på en detaljplan som öppnar för såväl hälsocentral som småindustrier och bilservice i lokalerna.

Det handlar om en tämligen omfattande strukturförändring för gymnasieskolan i Östersund de närmaste åren – framför allt en geografisk förändring.

Wargentinsskolan har varit en byggarbetsplats i flera år och nybygget som pågår beräknas kosta över 200 miljoner kronor. Skolan ska vara inflyttningsklar nästa höst och kallades redan på idéstadiet 2008 för Östersunds gymnasieby.

Diskussionerna om Palmcrantzskolans framtid pågick samtidigt och i dag börjar vi se resultatet – åtminstone på papperet.

– Vi vet att gymförbundet lämnar PC nästa sommar och det vi har gjort hittills är att ta fram en ny detaljplan plus att vi har tittat på om de kommunala verksamheter som finns, kan finnas i byggnaden och i så fall vilken omfattning. Om det kan fungera som skola eller liknande, säger Anne-Katrin Ångnell, chef på kommunens mark- och exploateringskontor.

– Det är en utredningen pågår löpande. Det börjar falla ut vissa pusselbitar.

Detaljplanförslaget om PC, som just nu är ute på samråd, säger bland annat så här:

"Användningar som medges i Palmcrantzskolans lokaler är centrumverksamhet, hälsocentral, idrottsanläggning, lokaler för vuxenutbildning, småindustri och bilservice (ej försäljning av drivmedel) samt handel med tyngre skrymmande varor".

– Många privata företag har hört av sig och vill gärna hyra lokaler här, men vi har sagt att så länge vi har en detaljplan på gång så vill vi inte hyra ut. Någon gång till sommaren kan detaljplanen kunna antas och då har vi möjlighet att hyra ut.

Pratar kommunen även om att sälja skolfastigheten?

– Det vet vi inte än. Det återstår att titta på, säger Anne-Katrin Ångnell.

Grannarna Körfältsskolan och Regnbågens förskola finns av bara farten med i planområdet och där är kommunen inte helt oäven att ge möjlighet till bostäder i Körfältsskolan:

"Utredningen har kommit fram till det i Körfältsskolan även är lämpligt med bostäder samt centrumverksamhet men inte handel och hotell. I Regnbågens förskola är det även lämpligt med centrumverksamhet men inte handel och hotell"

Fotnot: Läs mer om nybygget på Wargentinsskolan på måndag.