Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieskolan ska minska personalstyrkan

Elevantalet minskar och lärarstaben blir äldre.

– Vi minskar på personalstyrkan, men det behöver inte innebära uppsägningar.

Det säger Mikael Cederberg, chef på Jämtlands gymnasieförbund.

Elevantalet fortsätter att minska, fler lärare går i pension och förbundet beräknas göra miljonförluster några år till. Ungefär så kan man sammanfatta budgetförutsättningarna som förbundet precis har beslutat om.

"Under åren 2014-2019 fyller 121 månadsanställda medarbetare 65 år, av dessa är 73 lärare. Till följd av åldersstrukturen kommer andelen pensionsavgångar att öka de närmaste åren", skriver tjänstemännen i den ekonomiska planen för de närmaste.

Och elevminskningarna beräknas kosta förbundet mellan sju och åtta miljoner kronor varje år de kommande åren.

Förbundet ska spara fem miljoner kronor i år på utbildningsprogram där elevantalet minskar. Betyder det att utbildningar ska avvecklas?

– Det blir färre grupper i systemet och då behövs det ju mindre personal. Ett exempel är att gymnasiesärskolan minskar kraftigt och då blir det färre grupper och därmed lägre kostnader, säger Mikael Cederberg.

Ni ska alltså spara på personal?

– Ja, men behöver inte innebära att det blir färre personal per elev.

– Vi minskar på personalstyrkan, men det behöver inte innebära uppsägningar. Det kan handla om naturlig personalomsättning.

Att spara fem miljoner kronor är alltså ingen större fråga för förbundet?

– Vi har haft betydligt tuffare år tidigare. Det här året innebär en viss lindring i kostnadsreduceringsbehovet.

Samtidigt gjorde förbundet en prognosmiss förra året – fast åt det positiva hållet.

– Vi hade räkna med att gå flera miljoner back, men preliminärt kommer att vi gå plus med 900 000 kronor och det är glädjande.

Varför gick det bättre?

– Intäkterna blev högre än beräknat. Vi har fått in fler elever i systemet, både gymnasieelever och vuxenelever. Intäkterna under hösten blev därmed betydligt högre än räknat.

Har förbundet vunnit över elever från friskolorna?

– Ja, delvis. Relativt sätt har vi fler elever än tidigare.

Ur förbundets budgetplan: "Under de senaste åren har Jämtlands gymnasium och andra kommunala huvudmän tappat färre elever än beräknat. Det beror dels på att något färre elever har valt att gå på fristående skolor, dels att fler elever än tidigare går i gymnasieskolan under fyra år".