Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasielever i Jämtland kostar mest

Gymnasieeleverna i Jämtland kostar allra mest i hela Sverige bland kommunala skolor.

Närmare 40 000 kronor skiljer det i kostnader mellan de billigaste och dyraste kommunala gymnasieeleverna i landet.

Undersökningen är gjord av Statistiska centralbyrån, SCB, på uppdrag av skolverket, och resultaten visar att det är många tusenlappar som skiljer sig i kostnaderna för landets gymnasieelever för året 2012.
Den totala kostnaden för gymnasieskolan minskade något 2012 i jämförelse med året innan, men däremot ökar kostnaden per elev. År 2012 var den totala kostnaden för gymnasieskolan 37,4 miljarder kronor, vilket är en minskning med 1,8 procent jämfört med 2011. Den genomsnittliga kostnaden per elev för gymnasieskolan uppgick till 103 900 kronor, en ökning med 2,9 procent jämfört med 2011, och det är här som de stora skillnaderna börjar märkas.
En elev i kommunala gymnasieskolan i Jämtlands län kostar nämligen allra mest i hela Sverige, 133 900 kronor. De elever som kostar minst hittar man inom den kommunala gymnasieskolan i Östergötland. Där kostar varje elev 94 500 kronor.
Men Gymnasieförbundet i Jämtlands län anser inte att de här siffrorna stämmer.
– Våra siffror från SCB visar snarare på det motsatta, att Östersund har landets fjärde lägsta gymnasiekostnad och att Krokom har den fjärde lägsta i Norrland efter Östersund, Hudiksvall och Skellefteå. Däremot har Åre har en av landets dyraste gymnasieskolor och drar naturligtvis upp medelvärdet för länet, säger Mikael Cederberg, förbundssekreterare.
Bland alla sorters skolformer i Sverige är det eleverna i religiösa friskolor som kostar allra minst, 76 400 kronor, och allra mest kostar eleverna i Waldorf skolor, 129 800 kronor.