Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gym tar ställning mot doping

Popeye´s gym vid Hjalmar Strömerskolan har fått certifieringen "100 % ren hårdträning", och markerar ett tydligt avståndstagande mot droger och doping.

Gymmet drivs av skolidrottsföreningen och är anslutet till Svenska riksidrottsförbundet. Ungefär 300 medlemmar finns i föreningen, varav de flesta är gymnasieungdomar.

Hittills har åtta gym i länet fått certifieringen och Popeye´s gym blir den första anläggningen i Strömsunds kommun som får den.

– Dopingfrågan är inte det största samhällsproblemet men fler och fler intresserar sig för kosttillskott och börjar även snegla på dopingpreparat, säger Thomas Andersson som är ansvarig för satsningen på regionförbundet.

En uppföljning kommer att ske efter ett år för att se hur det fungerat.

Gymmet har sedan tidigare haft samarbete med polisen, som kan komma oanmälda till lokalerna och göra kontroller och nya medlemmar kommer att få ta del av policyn som upprättats i samband med certifieringen.

– Ju fler gym som certifierar sig, desto svårare blir det för de aktiva att hålla på med doping. Det ska inte vara bekvämt att hålla på med det, säger Thomas Andersson.

Sports gym i Östersund hämtar information om dopingdomar och meddelar alla certifierade gym om någon medlem har blivit dömd för dopingbrott.

– Om man har använt sig av dopingpreparat leder det till en avstängning i 24 månader. Den gäller på alla certifierade gym i landet, säger Thomas Andersson.

Några problem med doping har det inte funnits i Strömsund.

– Det här är ett förebyggande arbete som är viktigt trots att vi inte haft några indikationer på att ett sådant problem finns, säger Thomas Andersson.

Många av de som tränar på Popeye´s är elever på Hjalmar Strömerskolan. Jonas Wik är en av dem. Han går ekonomi i årskurs två. Han tränar ett par muskelgrupper åt gången och i dag tränar han rygg och mage.

– Jag är här ett par gånger i veckan. Det är jättebra att ha något vettigt att göra under håltimmarna, annars blir det bara att man hänger med kompisarna de stunderna, säger Jonas Wik.

Han har hört om certifieringen på skolan.

– Det är bra att visa att man tar avstånd från doping, det är något som alla gym borde göra.

Han visste däremot inte att det kontrollerades och följdes upp i den utsträckning som görs.

– Det borde de gå ut tydligare med. Att det kan bli kontroller på gymmen och att man kan bli avstängd i ett par år, det är ju jättebra. Ofta tror man ju bara att det är ett papper som satts upp om att gymmet tar ställning. Inte att det kan bli sådana konsekvenser av det, säger Jonas Wik.