Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gyllene tongångar i Bräcke

/
  • Mannen som tjänar mest pengar efter sin död, Elvis Presley, fick naturligtvis ett uppskattat medley där inlevelsen och höftrycken får svetten att smeta ut de ditmålade polisongerna.
  • Helen Sjöholm tillsammans med BAO skapade monstersvensktoppslåten nummer ett med ”Du är Min Man”, i Guld Hits gestaltas det komiskt av Rickard Nilsson som den älskvärde mannen i tv-fotöljen.
  • Guld Hits tolkning av Lady Marmalade var ett mycket starkt kort och artisterna visade prov på träffsäker stämsång och dans i kläder som andades burlesk och Moulin Rouge.  Foto: Henrik Evertsson
  • Åsa Wiklunds klockrena gestaltning av Marilyn Monroe med alla hennes tillhörande attribut: det blonda håret, den vita fjäderboan, perfekta måtten och till och med klänningen blåses upp, till publikens busvisslingar.

Det populära konceptet Guld Hits på Jämtkrogen i Bräcke var på lördagskvällen tillbaka med besked och bjöd upp till en tredje säsong med underhållning.

Annons

Det är en gemytlig stämning på anrika Jämtkrogen i Bräcke. Discokulan framme vid scenen påminner oss om en svunnen era, där den vakar över de fyllda raderna vid middagsborden. Det är många som tagit ett gyllene tillfälle att bli underhållna denna kväll.

Det var för tre år sedan som Evert Blomqvist startade Guld Hits, där man förenar underhållning med en trerättersmiddag. Precis som namnet på föreställningen antyder, är den underhållning som bjuds på främst inriktat på populära låtar från det senaste halvseklet. Vi tas med på en musikalisk resa, helt i kronologisk ordning och mellan låtarna guidas vi av en röst som med underfundiga texter berättar om tidsepoken och artisterna. Den avslappnade rösten sätter in oss i en stämningsom gör att vi förstår den aktuella eran. Plötsligt står publiken öga mot öga med en livs levande Marilyn Monroe, vars klänning plötsligt blåses upp av en vind underifrån.

Jag hypnotiseras nästan av Åsa Wiklunds gestaltning av superstjärnan Marilyn Monroe och alla de genomarbetade detaljerna i showen; kläder och peruker är det som etsar sig fast på näthinnan. Sångprestationerna är också genomgående mycket bra, trots att premiärnerverna skiner igenom på vissa ställen. De flesta av de cirka trettio artisttolkningarna vi bjuds på denna afton är trovärdiga och har glimten i ögat. Ibland känns dock låtarrangemangen lite väl plastiga, då all bakgrundsmusik, med viss reservation, är förinspelade. Efter den första akten har man dock köpt att de flesta gitarrer och keyboards inte är inkopplade.

När varmrätten serveras är de flesta i ensemblen varmkörda och de hinner innan efterrätten med att leverera låtar av Madonna, Frank Sinatra och även flera medleyn med låtar framförda av Elvis Presley, ABBA och Thomas Ledin. Det sistnämnda hade jag personligen helst varit utan, men ”Sommaren är Kort” drar självklart ner kvällens första spontana allsång från publiken.

– Vi har fått flera önskemål från olika ställen som vill att vi ska komma och besöka dem med vår show, men nu ska man lära sig att åka till Bräcke, säger arrangören Evert Blomqvist och ler.

Guld Hits får en gulstjärna av mig för att de fyller nästan tre och en halvtimme, inklusive pauser, med underhållning med allt från Bill Haley and his Comets till Lady Gaga. De personer som lyser klarast under kvällen är Åsa Wiklund och Rickard Nilsson, som gör flera otroliga prestationer och visar prov på en bred musikalitet. Dansarna Jessica Bartling och Malin Edlund från Ånge, tillsammans med Fredrik Wall från Sundsvall, bjuder oss inte bara på välkoreograferad dans utan också på leenden under hela aftonen.

Mer läsning

Annons