Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GXR - Unikt kamerasystem från Ricoh

/

För första gången kan du byta sensorstorlek i en systemkamera.

Annons
För första gången kan du byta sensorstorlek i en systemkamera. Ricohs nya system GXR är moduluppgyggt. En enhet bestående av objektiv, sensor och processor sätts in i ett chassi av magnesium.


GXR-systemet består av ett kamerahus med utbytbara kameraenheter. De hävdar att det är världens minsta och lättaste systemkamera.

Objektivet byts genom att man monterar på en ny modul på kamerahuset. Objektiv bildsensor och bildprocessor är integrerade i modulen och kamerahuset i sig har därför ingen sensor. Tanken är att kameran ska kunna bli liten som en kompaktkamera, men också kompetent som vilken systemkamera som helst.

Systemet är uppbyggt av ett chassi i en magnesiumlegering och ett flertal kameraenheter som kan bytas för att passa tillfälle och motiv. I dagsläget finns två moduler.

A12-modulen är utrustad med ett 50 mm macrotele som använder en APS-C (23,6 x 15,7 mm) CMOS-sensor på cirka 12,3 miljoner pixlar och bildprocessorn GR ENGINE III. Objektivet har manuell fokusring.

S10-enheten har utrustats med ett zoomobjektiv (motsv 24-72 mm i småbildsformatet) som använder en 1/1,7 tum CCD-sensor på 10,0 miljoner pixlar i kombination med bildprocessorn Smooth Image Engine IV.  Enheten har inbyggd bildstabilisering.

Kameraenheternas konstruktion håller både lins och spegel dammfria det ska vara lika enkelt att byta modul som minneskort.

Systemet med utbytbara kameraenheter kommer snart att kompletteras med ett teleobjektiv och på sikt planeras även andra tillbehör som projektor, undervattensenhet, en enhet för 3D-fotografering med multipla linser, kombinerad lagrings- och visningsenhet, fotoskrivare etcetera.


/Magnus Fröderberg

Mer läsning

Annons